“RUSIČ” SEJE STRAH U UKRAJINI – Ruski neonacisti sarađuju sa Vagnerom i zalažu se za LIKVIDIRANJE i SAKAĆENJE ZAROBLJENIKA

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Neonacistička pro-Kremlj grupa koja je aktivna u Ukrajini učestvuje u podsticanju zločina nad ratnim zarobljenicima, a posebno zagovara njihovo mučenje, uključujući odstranjivanje delova tela.

Ekstremno desna paravojna grupa Task fors Rusič bori se u Ukrajini u ime Kremlja i povezana je sa zloglasnim plaćenicima grupe Vagner, tvrdi “Gardijan” a prenosi “Jutarnji list”.

U poruci na “Telegramu” od 22. septembra plaćenici Rusiča zalažu se za likvidiranje zarobljenika na licu mesta. Adam Hedli, izvršni direktor inicijative Tehnologijom protiv terorizma, tvrdi da Rusič vrlo verovatno deluje u ime Kremlja.

– Uprkos tvrdanjama ruskog predsednika Vladimira Putina, aktivnosti Rusiča na prvoj liniji fronta pokazuju zabrinjavajuću aktivnost neonacističkih grupa koje čine zločine u ime Kremlja – rekao je Hedli.

“Primećeni u Donbasu, Hersonu i Harkovu”

Borci Rusiča, poznati po svojoj brutalnosti u Siriji i ratu na Krimu 2014, primećeni su u Donbasu, Hersonu i Harkovu, navodi “Jutarnji list”.

Ministarstvo finansija SAD najavilo je 15. septembra nametanje ekonomskih sankcija Rusiču, koji su opisali kao neonacističku paravojnu grupaciju koja sudeluje u ratu u Ukrajini uz ruske vojnike.

– Snažno podstičemo ostale demokratske države da razmotre nametanje konstruktivnih sankcija protiv Rusiča i istraže da li je prikladno da se borci Rusiča ili Vagnera označe kao teroristička organizacija. Verujemo da će osuđivanje Rusiča gotovo sigurno da značajno smanji njegovu sposobnost koordinisanja napada, regrutovanja militanata i širenja propagande putem internet platformi i aplikacija za razmenu poruka – tvrdi Hedli.

“Uputstva za uklanjanje zarobljenika”

Na “Telegram” kanalu Rusiča navode se precizni podaci i uputstva za pratioce o “uklanjanju zarobljenika iz oružanih snaga Ukrajine”.

Tu su i eksplicitna uputstva za likvidiranje zarobljenika nakon ispitivanja i podstiče se prisiljavanje porodica ubijenih zarobljenika da plate Rusiču, ako žele da dobiju preciznu lokaciju na kojoj su odbačena tela njihovih najmilijih. Ističe se da se zarobljavanje Ukrajinaca ne bi trebalo da se prijavljuje pro-Kremlj komandi, a ako mora da se napravi izveštaj onda da u njemu stoji da je zarobljenik povređen ili da umire.

Čini se da je pomenuta objava na “Telegramu” svojevrstan odgovor na oslobađanje stranih zarobljenika, među kojima su petero Britanaca te hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, prenosi “Jutarnji list”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker