Rusi zabili ”nož u leđa” braći Srbima – Rusija prvi put zvanično iskoristila Kosovo kao izgovor za otimanje ukrajinskih teritorija

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Srbija očekuje da Rusija zaštiti srpske interese na Kosovu, a zvanična Moskva se poziva upravo na presudu Međunarodnog suda pravde o KiM iz 2010. kako bi dokazala da su referendumi i u ukrajinskim oblastima o pripajanju Ruskoj Federaciji u skladu sa međunarodnim pravom.

Kako su naveli, na taj način je potvrđeno da “jednostrano proglašenje nezavisnosti jednog dela države ne krši nijednu normu međunarodnog prava”.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da su od 23. do 27. septembra 2022. u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti održani referendumi o pristupanju Ruskoj Federaciji.

Objavljeni su rezultati referenduma i izlaznost, a piše i da je ogromna većina birača podržala ujedinjene sa Rusijom, te da su stanovnici Donbasa, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti “napravili svestan i slobodan izbor u korist Rusije”.

“Uprkos provokacijama kijevskog režima koji je zločinački naredio da se masovno granatiraju područja na kojima se okupljaju civili i civilni objekti, ljudi se nisu plašili da izađu na birališta i izraze svoju volju. Rezultati plebiscita govore sami za sebe”, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da su referendumi održani u potpunom skladu sa standardima i principima međunarodnog prava, a potom se pozvalo i na slučaj “Kosovo”.

“Narod Donbasa i juga Ukrajine iskoristio svoje zakonito pravo na samoopredeljenje u skladu sa Poveljom UN, međunarodnim sporazumima o ljudskim pravima iz 1966. godine, Završnim aktom OEBS iz Helsinkija iz 1975. i presudom Međunarodnog suda pravde UN o Kosovu 22. jula 2010. Potonji je potvrdio da jednostrano proglašenje nezavisnosti jednog dela države ne krši nijednu normu međunarodnog prava”, navodi se u saopštenju.

U njemu piše i da su tok referenduma priznali međunarodni posmatrači iz Italije, Nemačke, Venecuele, Letonije i drugih zemalja (ukupno 133 osobe) i da su ih priznali kao legitimne.

“U bliskoj budućnosti ulazimo u kritičnu fazu u našim zajedničkim naporima da pretočimo u život želju stanovnika DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti da budu zajedno sa Rusijom”, piše u saopštenju.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker