Rusi smišljaju načine kako da ne odu u rat: “Slomiću ruku, nogu, sve da izbegnem regrutaciju”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nekima su uručeni pozivi pre nego što je Putin proglasio delimičnu mobilizaciju, drugi traže medicinske veze kako bi izbegli da ratuju sa Ukrajinom

Za mnoge Ruse odluka Kremlja da pozove 300.000 rezervista u rat u Ukrajini došla je kao šok.

U velikim gradovima, sedmomesečni rat Rusije protiv svog suseda je uvek izgledao daleko. Ali čim se završilo obraćanje predsednika Vladimira Putina, sve se promenilo. Biti poslat u borbu bilo je bliže nego što je iko mogao da zamisli.

Pljuštale su poruke i dopisivanja oko toga šta će se desiti sledeće. Počeli su da se prave planovi kako izbeći slanje na prvu liniju borbe.

– Izgledalo je kao naučnofantastični film iz 1980. Malo i strašan, da budem iskren – rekao je Dmitrij (28), koji radi u kancelariji u Sankt Petersburgu. Radnici nisu mogli da započnu radni dan, svi su bili zalepljeni za televizore, kompjutere i telefone.

Posle ručka je izašao sa posla i otišao da razmeni rublje za dolare u obližnjoj banci. Dmitrij se preselio nakon što je imao policijsku posetu zbog učešća na antiratnom skupu – verujući da će vlastima biti teže da ga pronađu.

– Nisam siguran šta sledeće da uradim: da uskočim na sledeći let za inostranstvo ili da ostanem još malo u Rusiji i da me juri policija na sledećim antiratnim sukobima – rekao je Dmitrij za BBC.

Drugi mladić Sergej (nije njegovo pravo ime) već je pozvan. Dvadesetšestogodišnji student doktorskih studija i predavač na uglednom ruskom univerzitetu, očekivao je isporuku namirnica noć pre Putinovog obraćanja kada je zazvonilo na vratima. Umesto toga, suočio se sa dvojicom muškaraca u civilu koji su mu predali vojne papire i tražili od njega da potpiše. Od njega se tražilo da u četvrtak dođe u centar za regrutaciju.

Kremlj je rekao da će samo ljudi koji su završili vojnu službu i imaju specijalne veštine i vojno iskustvo biti pozvani. Međutim, Sergej nema vojno iskustvo, a njegov očuh je zabrinut, pošto je izbegavanje regrutacije krivično delo u Rusiji.

Njegov očuh radi u državnoj naftnoj kompaniji, a nekoliko sati kasnije od HR službe je zatražio zakonsko oslobađanje od vojne službe.

Većina ruskih muškaraca to ne može, pa su mnogi tražili načine da izbegnu poziv.

Vjačeslav iz Moskve rekao je da su on i njegovi prijatelji počeli da traže medicinsku vezu.

– Mentalno zdravlje ili lečenje zbog zavisnosti od droge izgledaju kao dobre, jeftine i možda besplatne opcije. Ako se naduvaš i uhapse te dok voziš, nadam se da će ti oduzeti dozvolu i moraćeš da se podvrgneš lečenju. Ne možeš da budeš siguran, ali se nadam da će ovo biti dovoljno da izbegneš odvođenje u vojsku – rekao je on.

Njegov zet je izbegao poziv jer nije bio kod kuće kada su službenici došli. Njegova majka je videla dokumente, u kojima se zahteva da se javi između 19. i 23. septembra.

– Sada se zaključao u jednoj sobi i ne želi da izađe. Ima dvoje dece od tri i jedne godine, šta bi trebalo da radi? – rekao je Vjačeslav.

Drugi muškarac iz Kalinjingrada rekao je za BBC da će uraditi sve da izbegne odlazak u vojsku.

– Polomiću ruku, nogu, otići ću u zatvor, bilo šta da izbegnem celu stvar – rekao je on.

Hiljade Rusa prisustvovalo je antiratnim protestima u gradovima širom zemlje u sredu uveče. Mnogi su rekli da su im pozivi uručeni ili na ulici ili kasnije u policijskom pritvoru.

Organizacija za ljudska prava OVD-Info navela je do 10 policijskih stanica samo u Moskvi u kojima su demonstranti dobili svoje papire. Najmanje jedan muškarac u moskovskom okrugu Vernadski odbio je da potpiše i pretio mu je krivični postupak.

Jedna žena rekla je nezavisnom sajtu Mediazona da je njen muž priveden na antiratnom protestu u Arbatu u centru Moskve. Odveden je u policijsku stanicu, predali su mu pozive i potpisao ih je dok ga je policija snimala. Rečeno mu je da se pojavi na regrutaciji u četvrtak.

Mihail (25) je na početku rata otišao iz Rusije u susednu Gruziju i vratio se u svoj mali rodni grad na Uralu samo na nekoliko dana. Planirao je da se vrati, ali je sada zabrinut zbog pretnje predsednika Putina nuklearnim oružjem i ostaće u Rusiji, blizu svoje porodice.

– U panici smo. U mom gradu mnogi su već dobili pozive, ali ja nisam prijavljen da živim ovde, pa ih neću dobiti – rekao je on.

Nedavno je obezbedio dobar posao u Tbilisiju, ali sada to smatra besmislenim zbog vojne eskalacije Vladimira Putina.

– 21. septembra je uspeo da uništi čak i nered koji je napravio 24. februara. Potpuno sam prestao da brinem, živim samo za danas – rekao je Mihail.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker