Rusi pljačkaju muzeje u Ukrajini i tako brišu ukrajinski identitet

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rusi su prema tvrdnjama ukrajinske strane do sada otuđili više od 2.000 umjetničkih dijela iz ukrajnskih muzeja i institucija na okupiranoj teritoriji.

Kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, direktorica Muzeja lokalne povijesti u Melitopolju na jugoistoku zemlje, Leila Ibrahimova, organizirala je skrivanje ostave zlatnih artefakata iz drevne Skitije.

Samo nekoliko tjedana kasnije oteli su je i ispitivali ruski vojnici. Tražili su da otkrije gdje je skitsko zlato, Ibrahimova je odbila suradnju.

Nakon toga, kustosica muzeja Galina Andriivna Kucher odvedena je pod prijetnjom oružjem u muzej i zamoljena da pokaže ruskom “stručnjaku” i agentima gdje je zlato. Također je odbila locirati zbirku. Kucher je kasnije oteta iz svoje kuće 30. aprila, i njezina lokacija je do danas nepoznata, prenosi Guardian.

Prema informacija New York Times-a, Rusi su na kraju pronašli zlatne predmete i prevezli ih u Donjeck u okupiranom Donbasu. Od okupatora postavljeni direktor muzeja u Melitopolju, Evgenij Gorlačev izjavio je da zlatni artefakti nisu samo za Ukrajince, već “od velike kulturne vrijednosti za cijeli bivši Sovjetski Savez”.

Njegove pomno odabrane riječi osmišljene su kako bi izbrisale zbirku kao ukrajinsko kulturno naslijeđe i zamijenile ga sovjetskim. Time se sugeriše kako je Ukrajina vraćena pod rusku sferu uticaja i kontrole.

Osim za uništavanje ukrajinskih muzeja i galerija, Rusi se terete i za krađu više od 2.000 umjetničkih dijela. Iz Mariupolja su ruske snage otuđile ručno pisani svitak Tore i vrijedno evanđelje štampano u Veneciji 1811. godine.

Uništavanje i krađa kulturnog naslijeđa, kako bi se ponovo pisala pisala historija zemalja u interesu autokratskih vođa nije nešto novo. Adolf Hitler je 1937. iz više od 100 njemačkih muzeja konfiskovao 17.000 umjetničkih dijela.

Putin posebno cilja na krađu i uništavanje skitskih nalaza jer oni igraju veliku ulogu u ukrajinskom kulturološkom identitetu i nezavisnosti.

Tako kada su otuđivane slike iz Mariupolja, ukradeni su radovi koji su važni za ukrajinski identitet dok dijela evropskih umjetnika nisu dirana.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker