Rusi objavili cilj druge faze rata: Kontrola nad Donbasom, ali i spajanje s regijom u Moldaviji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zamjenik komandanta Centralnog vojnog okruga Rusije general Rustam Minnekajev saopćio je na godišnjem sastanku Saveza odbrambenih industrija ove države ciljeve druge faze ruske invazije na Ukrajinu.

Iako brojni vojni zvaničnici iz Rusije već danima naglašavaju kako je cilj “oslobađanje” Donbasa, ruski general je poručio kako pored ciljeva u Donbasu, ruska vojska ima zadatak fokusirati svoje djelovanje na jug Ukrajine.

“Od početka druge faze specijalne operacije, koja je počela bukvalno prije dva dana, jedan od zadataka ruske vojske je uspostavljanje pune kontrole nad Donbasom i južnom Ukrajinom”, rekao je general.

Kontrola nad Donbasom, omogućit će prema riječima ruskog generala stvaranje kopnenog koridora do Krima.

“Naša kontrola nad Donbasom će omogućiti siguran kopneni koridor do Krima te će utjecati na vitalne objekte ukrajinskih vojnih snaga te crnomorske luke preko kojih se uvoze i izvoze poljoprivredni i metalurški proizvodi”, poručio je Minnekajev.

Iako se do sada nije mnogo govorilo o mogućim aktivnostima oko Odese i separatističke ruske regije Pridnjestrovlje u Moldaviji, general ruske vojske je potvrdio kako je kontrola nad jugom Ukrajine usmjerena i na ove dijelove.

“Kontrola nad jugom Ukrajine pruža nam još jedan izlaz u Pridnjestrovlje gdje također postoje činjenice o ugnjetavanju stanovništva koje govori ruski. Očigledno, mi smo sada u ratu s cijelim svijetom kao što je to bilo u Velikom otadžbinskom ratu. Nikada im se nije dopadala Rusija”, zaključio je general.

Inače, južni dio Ukrajine uključuje regije Herson, Odesu, Mikolajiv, Zaporožje i Dnjepropetrovsk. Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopćilo kako ima potpunu kontrolu nad regijom Hersonom, dok se u drugim regijama i dalje vode velike borbe.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker