Rezultati sastanka u Ankari: Švedska i Finska ne mogu u NATO dok ne ispune zahtjeve Turske

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predstavnici Švedske, Finske i Turske održali su jučer sastanak u Ankari tokom kojeg se razgovaralo o ulasku skandinavskih zemalja u NATO i zahtjevima kojima je Turska uslovila njihov NATO put.

Nakon sastanka koji je trajao pet sati, glasnogovornik predsjednika Turske Ibrahim Kalin je naglasio kako su turski zvaničnici tokom sastanka jasno stavili do znanja da Švedske i Finska ne mogu napredovati prema NATO-u dok se ne riješe sigurnosni problemi koji se tiču i Turske, a koji su vezani za djelovanje kurdskih organizacija kao što je PKK.

“U izvještajima pripremljenim o PKK, ali i YPG objasnili smo da je ta organizacija počinila ratne zločine. Izjavili smo da ako se na zabrinutost za sigurnost Turske ne odgovori konkretnim koracima, proces neće napredovati. Delagacije Švedske i Finske će razgovarati o našim zahtjevima sa svojim liderima nakon čega ćemo dobiti odgovor”, rekao je Kalin.

Također, Kalin je naglasio kako Turske očekuje pravilnu primjenu principa i procedura o prijemu u članstvo NATO-a, a koje su usvojene na samitu 1999. godine.

“Ankara je posljednjih 10 godina podnosila zahtjeve za izručenjem pripadnika kurdskih organizacija Švedskoj i Finskoj. Sigurnosne brige članica NATO-a treba rješavati na pravedan način”, poručio je Kalin.

Glasnogovornik turskog predsjednika je između ostalog rekao i kako se članstvo Švedske i Finske u NATO-u poklapa s važnom prekretnicom.

“Turska ima veoma ozbiljnu ulogu u principima NATO-a u njegovoj historiji dugoj 70 godina. NATO je sigurnosni avez, zemlje koje će postati članice treba da se pozabave i sa sigurnosnim pitanjima. Zbog toga je osnovno pitanje ovog saveza da se jednako i pravedno odgovori na sigurnosne brige članica. Turska je dala vrlo ozbiljan doprinos ovom savezu. Očekujemo da se poduzmu konkretni koraci u tom smjeru”, zaključio je Ibrahim Kalin.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker