“Radije ću da pobegnem, nego da se borim”: Ispovest Aleksandra nakon Putinove odluke o delimičnoj mobilizaciji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Evo kako možete prvi vidjeti ekskluzivne vijesti sa Sandzaklive.rs portala na svom facebooku / Pogledaj → OVDJE

Milioni Rusa su se danas probudili sa spoznajom da će možda morati da učestvuju u sukobima u Ukrajini

Aleksandar (33), poreklom iz Rusije odluku Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji čuo je od svoje supruge kada ga je pozvala telefonom.

– Saša, mogu da te odvedu – rekla mu je supruga preko telefona dok je on još uvek bio na poslu.

Dok je Aleksandar služio vojsku kao vojni obveznik pre skoro 15 godina, nikada nije učestvovao borbu. Zbog toga će zauzeti nižu poziciju prilikom delimične mobilizacije u Rusiji.

Ipak, kao i mnogi drugi, on je zabrinut da bi mogao da dobije poziv i bude poslat na front.

– Radije bih pobegao nego da se borim u ovom ratu. Ako me budu pozvali želeo bih da napustim zemlju – rekao je u kratkom intervjuu za Guardian.

Ali zbog novog zakona koji kriminalizuje dezerterstvo, rekao je, misli da bi mogao da se suoči sa visokom zatvorskom kaznom. Zato će, kaže, morati da ode u vojsku ukoliko ga budu pozvali, ali će pokušati da pronađe način kako da izbegne obavezu.

Milioni Rusa su se danas probudili sa spoznajom da će možda morati da učestvuju u sukobima u Ukrajini. Skoro sedam meseci, mnogi Rusi su pokušavali da jednostavno ignorišu sukobe u susednoj zemlji, ali su sada i oni počeli polako da osećaju posledice onoga što se dešava.

– To je ono čega su se svi plašili kada je počeo rat – rekla je jedna majka koja strahuje da bi njen sin mogao da bude regrutovan.

Ima i onih koji su spremni za borbu

Drugi, međutim, kažu da su spremni za borbu.

Jedan muškarac od 30 godina rekao je da veruje da je njegova patriotska dužnost da ode u vojsku ako bude pozvan.

– Želim da budem uz svoju zemlju – rekao je.

Rusija do sada nije zatvorila granice kako bi sprečila odlazak ljudi iz zemlje, ali mnogi smatraju da bi to mogao da bude sledeći korak.

Rusi koji beže iz zemlje kupili su karte za zemlje poput Turske i Jermenije, gde mogu da putuju bez vize. Pojedinačne karte za te zemlje nisu dostupne do ovog vikenda, a čak i tada koštaju više od 3.000 dolara. Aviasales, popularni sajt za avionske karte, čak ima opciju da izabere destinaciju “„gde god mogu da otputujem”

Mnoge evropske zemlje zatvorile su svoje kopnene granice za Ruse, ostavljajući još manje mogućnosti za bekstvo. Čak i oni Rusi koji odu i dalje bi mogli da se suoče sa krivičnom prijavom za dezerterstvo ako budu regrutovani i ne vrate se.

U međuvremenu širom Rusije organizovani su protesti zbog najnovije Putinove odluke, a do sada je uhapšeno najmanje 1.100 osoba.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex