PUTINU SE ŽURI – Plaćenici u POHODU NA DONBAS: Rusija regrutuje borce sa svih strana sveta da bi ostvarila 4 GLAVNA ZADATKA u drugoj fazi rata

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---
Rusija je rasporedila do 20.000 plaćenika iz Sirije, Libije i drugih mesta u svojoj novoj ofanzivi u ukrajinskom regionu Donbasa, poslatih u borbu bez teške opreme ili oklopnih vozila, prema evropskim zvaničnicima.

Zvaničnik je rekao da se procene o umešanosti plaćenika na terenu u istočnoj Ukrajini kreću od 10.000 do 20.000 i da je teško odrediti koliko tu ima Sirijaca, Libijaca i drugih boraca koje je regrutovala ruska plaćenička kompanija Vagner grupa.

– Ono što mogu da vam kažem je da smo videli neki transfer sa ovih područja, Sirije i Libije, u istočni region Donbas, a ovi momci se uglavnom koriste kao masa protiv ukrajinskog otpora. To je pešadija. Oni nemaju nikakvu tešku opremu ili vozila – rekao je zvaničnik, piše Gardijan.

Sirijskim bivšim vojnicima ponuđene su mesečne plate između 600 i 3.000 dolara, u zavisnosti od čina i iskustva, da se bore u Ukrajini. Vagner je navodno premestio većinu svojih vojnika koji su se borili u Libiji u Ukrajinu, a prošlog meseca ukrajinska vojna obaveštajna služba tvrdila je da je Rusija sklopila dogovor sa libijskim vojskovođom Kalifom Haftarom, koga podržava Moskva, da pošalje libijske borce.

Štaviše, neki izveštaji navode da i stotine Etiopljana želi da ratuje na strani Rusije.

Stotine Etiopljana preplavile su kapiju ruske ambasade u prestonici Adis Abebi da predaju svoje akreditive kao bivši vojnici da se bore zajedno sa ruskim snagama u Ukrajini.

– Čuo sam da je registracija u ambasadi u toku. Neki su rekli da je to zapošljavanje za ruske privatne kompanije za obezbeđenje, drugi su rekli da je za pridruživanje kao podrška ruskoj vojsci. U svakom slučaju, ja sam ovde da okušam sreću – rekao je jedan od njih.

Anadolija je razgovarala sa mnogim drugim u gomili, koji su želeli sakriju svoj identitet iz ličnih bezbednosnih razloga, ali svi su rekli da je njihov motiv da se regrutuju više ekonomski od bilo čega drugog. Rekli su da žele da stvore bolji život za svoje porodice.

Ambasada je, međutim, negirala da je reč o regrutovanju. Etiopska vlada je do sada ćutala o ovom pitanju.

Plaćenici su postali deo namera Rusije da zauzme što je moguće više teritorije istočne Ukrajine, što je, kako su zapadni zvaničnici odbrane opisali, žurba da se uspostavi neka vrsta pobede koju Vladimir Putin može da objavi na vojnoj paradi 9. maja u Moskvi.

Smatra se da Kremlj ima četiri cilja u ovoj drugoj fazi svog rata u Ukrajini, rekao je evropski zvaničnik: zauzimanje Donbasa, obezbeđivanje kopnenog mosta do Krima, za šta je od ključnog značaja opkoljeni grad Marijupolj koji je praktično okupiran osim čeličane “Azovstalj”, zauzimanje Hersonske oblasti kako bi se obezbedilo snabdevanje pijaće vode do Krima, i zauzimanje dodatne teritorije koja bi mogla da se koristi kao tampon zona ili stavka u pregovorima.

I dalje se smatra da Rusija ima tri četvrtine oružanih snaga sa kojima je počela rat u februaru: 76 bataljonskih taktičkih grupa, oko 60.000 vojnika. Zapadni zvaničnici kažu da se ruska vojska suočava sa istim mnogim ograničenjima, koja su dovela do njenog poraza u bici za Kijev i sever.

Ima logističkih izazova iako su linije snabdevanja Donbasa kraće, a mnogo će zavisiti od stanja puteva i železnice.

– Morate imati na umu da je ruska vojska veoma zavisna od železnice i da je železnička mreža mnogo puta bila na meti otpora – rekao je evropski zvaničnik. Štaviše, moral u ruskim redovima je nizak i sve niži. Oni ne vole ovaj rat jer im se ne sviđa ideja o ubijanju ljudi koji govore ruski. Izgubili su mnogo drugova na severu i izgubili su mornaričku krstaricu Moskva – rekao je zvaničnik.

Treće, Rusi i dalje nemaju zagarantovanu nadmoć u vazduhu, pa ne mogu da pruže stalnu blisku vazdušnu podršku svojim trupama na zemlji, rekao je zvaničnik.

Ruski komandanti nastoje da slome poslednji pokušaj otpora ukrajinskih marinaca u Marijupolju i da odseku ukrajinske snage koje se bore u Donbasu, rekao je novinarima u utorak visoki zvaničnik američke odbrane.

Zvaničnik je, međutim, rekao da to nije neizbežno, ističući da se ukrajinska vojska svakodnevno snabdeva novim naoružanjem.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker