PUTINOVE STROGO ČUVANE TAJNE IZLAZE NA VIDELO – Privatni svet ruskog lidera više NIJE NEDODIRLJIV zahvaljujući zapadnim sankcijama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dok zapadne nacije uvode sankcije ljudima bliskim ruskom lideru, uključujući članove porodice, strogo čuvane tajne iz njegovog privatnog života izlaze na videlo.

Godine 2008. ruski predsednik učestvovao je na konferenciji za novinare u raskošnoj Vili Čertosa na Sardiniji. Uz njega je bio njegov najbliži saveznik u zapadnoj Evropi Silvio Berluskoni, medijski mogul i italijanski premijer legendarnih hedonističkih apetita.

Dve Putinove ćerke, tada tinejdžerke, tog leta su boravile u prostranoj vili, išle su u tajne luksuzne kupovine i izlete čamcem pod strogim naređenjima da njihovi identiteti ostanu skriveni, a njihova lica daleko od kamera, prema osobi koja je bile upoznata sa organizacijom.

Ta strategija sklanjanja porodice od očiju javnosti odobro je funkcionisala za Putina, sve dok Rusija nije napala Ukrajinu u februaru, piše “Njujork Tajms”. Sada, dok zemlje redom uvode sankcije njegovom najbližem krugu — uključujući i ženu za koju se dugo smatralo da je njegova ljubavnica, Alinu Кabajevu, kao i njegovu bivšu supruga Ljudmilu Očeretnaju — fasada počinje da se ruši, bacajući novo svetlo na privatni život ruskog lidera.

Neki od prvih nagoveštaja njegovih komplikovanih porodičnih poslova odigrali su se u pomenutoj vili, dok je ruska reporterka Natalija Melikova iz “Nezavisimaja gazete” oprezno otvarala zabranjenu zonu. Nekoliko dana ranije, u izveštaju “Moskovskog dopisnika”, tvrdilo se da su se Putin i njegova supruga tajno rastali, kao i da je on u vezi sa Кabajevom, čuvenom osvajačicom zlatne olimpijske medalje u ritmičkoj gimnastici, koja je sa 24 godine bila malo starija od njegovih ćerki i koja je postala javno lice njegove političke stranke.

– Uvek sam negativno reagovao na one koji se svojim znatiželjnim nosovima i erotskim fantazijama mešaju u živote drugih ljudi – rekao je Putin, demantujući izveštaj.

Berluskoni je oponašao pucanje u Melikovu iz zamišljenog mitraljeza dok je Putin klimao glavom i smeškao se. Nekoliko dana kasnije, “Moskovski dopisnik” je obustavio rad iz “finansijskih razloga“.

Putin nije zaštitnički nastrojen otac koji je, kako je rekao, želeo da svojim ćerkama omogući normalan život. Bivši КGB operativac upoznat u razne načine dezinformisanja i sposobnosti da se predstavi drugačije u zavisnosti od situacije, svoj lični život je obavio u veo misterije i glasina.

On ima dve zvanično priznate ćerke iz prvog braka, ali prema nezavisnim ruskim medijima i neproverenim međunarodnim izveštajima, možda ima još četvoro dece sa još dve žene. Pa ipak, čak i njegove priznate ćerke toliko su skrivene da se ne mogu prepoznati na moskovskoj ulici. Putinova bivša supruga, za koju neki biografi veruju da ju je oženio kako bi poboljšao svoje šanse da uđe u КGB, nestala je iz vidokruga čak i pre nego što su se razveli.

U Švajcarskoj je u martu počela da kruži peticija kojom se zahteva repatrijacija njegove navodne ljubavnice. U Luganu, meštani šapuću o zgradi od zelenog stakla u kojoj je Кabajeva živela, kao i bolnici u kojoj su rođena njena deca i školama koje su pohađala.

U luksuznoj stambenoj zgradi u Monte Кarlu stanari sležu ramenima na slike još jedne Putinove moguće devojke i njihovog deteta. Svetlana, sa koja je navodno bila u aferi sa Putinom pre Kabajeve, u tom mestu poseduje imovinu i njena porodica deli adrese sa porodicom Кabajeve u ekskluzivnim zgradama u Moskvi. Te priče mogu biti “doterane” za željeni efekat, bilo od strane kritičara koji bi da potkopaju Putinov imidž zaštitnika porodičnih vrednosti ili od strane pristalica koje bi da ukomponuju sliku Putinovog bogatstva, muževnosti i misterioznosti. Ili su možda jednostavno stvarne.

Pukotine na neprozirnom mehuru

– Ima toliko priča. Sve one mogu biti istinite, nijedna ne mora biti istinita. I to je neka vrsta Putinove magle. Putin je istovremeno bio i opsesivno tajanstven i egzibicionista koji se hranio zapadnim prikazom njega kao superzlikovaca – rekla je Nina Hruščova, profesorka međunarodnih poslova u Novoj školi u Njujorku.

Ipak, neke stvari su dovoljno jasne. Članovi Putinovog porodičnog kruga su korisnici kleptokratskog sistema kojim Putin vlada, a oligarsi mu plaćaju danak u vidu bogatstva, unosnih poslova ili luksuznih vila koji se daju njegovim najbližima. Decenijama je malo ko uspeo da prodre u neprozirni mehur oko njih i njihovih resursa, ali invazija na Ukrajinu je to promenila.

U aprilu je Amerika napravila prvu pukotinu na mehuru uvodeći sankcije Кaterini Tihonovoj i Mariji Voroncovoj, navodeći ih kao članove porodice (ćerke) kažnjene osobe — Putina. Marija, Putinova starija ćerka, završila je medicinski fakultet u Moskvi i od tada postala pedijatar endokrinolog i jedan od najvećih stručnjaka Rusije za dvarfizam. Neki izveštaji navode da je Marija udata za holandskog biznismena Jorita Fasena i da živi sa svojom porodicom u Holandiji. Međutim, njeno trenutno boravište nije poznato.

Katerina vodi javno finansirane projekte na Moskovskom državnom univerzitetu, ali je poznata i po plesnim nagradama. Novinska agencija Rojters je otkrila 2015. da je učesnica svetskog plesnog događaja Katerina Tihonova zapravo Putinova ćerka. Udala se za ruskog milijardera Kirila Šamalova 2013. godine, ali su se kasnije razišli.

Američka vlada je takođe za dlaku uvela sankcije Кabajevoj, ali se povukla u poslednjem trenutku kako bi za sada izbegla eskalaciju. Velika Britanija je, sa druge strane, uvela sankcije Kabajevoj, ali i Putinovoj bivšoj supruzi.

EU je početkom aprila sankcionisala Putinove ćerke, a izvori navode da će sankcije Kabajevoj biti uključene u šesti paket mera o kojem trenutno pregovaraju zvaničnici u Briselu.

Stručnjaci za sankcije kažu da su te mere nisu imale za cilj da nanesu Putinu konkretnu finansijsku štetu, već da mu pošalju poruku da Zapad može da vidi i dosegne njegov nedodirljivi privatni svet.

“Znam da je živela ovde”

Kabajeva se 22. aprila pojavila na godišnjem događaju posvećenom gimnastici u Moskvi. Savetodavna članica Nacionalne medijske grupe, koju kontroliše moćni oligarh Jurij Кovalčuk, okupila je podršku invaziji na Ukrajinu ispred znakova “Z” koji su postali simboli rata.

Švajcarski i svetski mediji često su kao činjenicu navodili da Кabajeva živi u toj zemlji i da se porodila na elitnoj klinici Sveta Ana u blizini Lugana 2015. godine, kada je Putin nestao na osam dana. Izveštaj ruskih novina iz 2019. u kojem se navodi da je Кabajeva rodila blizance nestao je sa interneta.

U okolini Lugana, stanovnici su sigurni da je nekada živela pod strogom stražom u staklenoj luksuznoj zgradi koja gleda na jezero u luganskom naselju Paradiso.

– Znam da je živela ovde – rekla je Olena Utkina, Ukrajinka koja je radila u kozmetičkom salonu.

Neki su toliko sigurni da je Кabajeva tamo živela da su pokušali da je izbace, šireći peticiju u kojoj se zahteva da Švajcarska “preduzme akciju i ponovo spoji Alinu ‘Evu Braun’ Кabajevu sa njenim ‘firerom'”.

Ali portir u zgradi je rekao da je tamo radio 10 godina i da nikada nije video nikoga pod tim imenom. Niko u kafićima Кoline d’Oro, neverovatno bogate oblasti u ruskoj enklavi, nikada je nije video, kao ni njenu navodnu decu.

Niko od vernika u obližnjoj pravoslavnoj crkvi nije video Kabajevu, a tamošnje ukrajinske izbeglice su rekle da bi je izbegavale ako bi je srele. To su rekli i neki Rusi, uključujući Viktoriju Busi (34). Ona kaže da je nekada podržavala Putina, ali da ga sada smatra manje misterioznim, a više zločincem.

– Uništio je reputaciju Rusije – dodala je ona za “Njujork Tajms”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker