PUTINOV FIJASKO – Zašto Rusija gubi toliko mnogo tenkova u Ukrajini

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vjeruje se da je Rusija izgubila stotine tenkova za dva mjeseca od početka invazije na Ukrajinu.

Vojni stručnjaci pripisuju gubitke naprednom protutenkovskom oružju koje su zapadne nacije dale Ukrajini i lošem načinu na koji je Rusija koristila svoje tenkove.

Ukrajinske oružane snage kažu da je Rusija izgubila više od 680 tenkova.

U međuvremenu je Oryx, vojni i obavještajni blog koji broji ruske vojne gubitke u Ukrajini, na temelju fotografija poslanih iz ratnog područja saopćio da je Rusija izgubila više od 460 tenkova i više od 2.000 drugih oklopnih vozila.

Prema Rand Corporation i IISS-u, Rusija je na početku sukoba imala ukupno oko 2.700 glavnih borbenih tenkova, piše BBC.

Koliko je učinkovito protutenkovsko oružje?

SAD su Ukrajini isporučile 2.000 protutenkovskih projektila Javelin na početku sukoba i od tada su poslale još najmanje 2.000.

Projektili se mogu ispaliti tako da eksplodiraju na vrhu tenka, gdje je oklop najslabiji, kaže njihov proizvođač, Lockheed Martin.

Mnogi ruski tenkovi opremljeni su reaktivnim oklopom koji apsorbira udar projektila.

Međutim, Javelins su opremljeni s dvije bojeve glave. Jedan uništava reaktivni oklop, a drugi probija šasiju ispod.

Velika Britanija je također poslala najmanje 3.600 projektila NLAW. Oni su također dizajnirani da eksplodiraju dok prolaze preko relativno izloženog vrha kupole tenkova.

“Javelin i NLAW su vrlo moćni. Bez ove smrtonosne pomoći, situacija u Ukrajini bila bi drugačija”, kaže Nick Reynolds, analitičar kopnenog ratovanja na Royal United Services Institute (RUSI).

SAD također isporučuje Ukrajini 100 protuoklopnih dronova Switchblade. Poznati kao “kamikaze” dronovi, mogu lebdjeti iznad mete kilometrima daleko od operatera, a zatim pasti na vrh tenka, uništavajući ga bojevom glavom.

Koliko je kriva ruska taktika?

Danas ruska vojska djeluje kroz bataljonske taktičke grupe (BTG), koje su samostalne borbene jedinice sastavljene od tenkova, pješadije i topništva.

Precizan sastav ovih jedinica može varirati, ali općenito se sastoje od velikog broja oklopnih vozila, ali relativno malo pješadije.

“Rusija ima relativno malo vojnika tako da su BTG-ovi način stvaranja prodornih borbenih jedinice”, kaže Phillips O’Brien, profesor strateških studija na Univerzitetu St Andrews.

Oni su dizajnirani za brzi napad s puno vatrene moći.

“Međutim, imaju vrlo malo zaštite u smislu pješadije koja će ih pratiti i uzvratiti ako oklopna kolona dođe pod napad”, kaže on.

To rusku vojsku čini poput boksera koji ima staklenu vilicu, ističe on. Profesor O’Brien kaže da nedostatak ruskih zračnih patrola znači da je ukrajinskim vojnicima bilo lako doći na položaje za zasjedu na kolone ruskih tenkova.

“Rusija nije dobila zračnu prevlast na početku sukoba i stoga ne mogu patrolirati nebom niti uočavati kretanje ukrajinske vojske. To znači da su ukrajinske trupe uspjele doći u dobre vatrene položaje za zasjede i na ovaj način su uspjele napraviti veliku štetu”, naglasio je.

Prema Oryxovim podacima, polovina tenkova koje je Rusija izgubila nije uništena ili oštećena, već zarobljena ili napuštena. Stručnjaci to pripisuju logističkim neuspjesima i nesposobnosti ruskih vojnika.

“Vidjeli ste slike ruskih tenkova koje vuku traktori ukrajinskih poljoprivrednika”, kaže profesor O’Brien.

Neki od tih tenkova su napušteni jer su ostali bez goriva. To je logistički neuspjeh. Neki su zapeli u proljetnom blatu, jer je vrhovno zapovjedništvo izvršilo invaziju u pogrešno doba godine, dodaje on. Vojnici koji su upravljali vozilima su često bili loše obučeni ili nemotivirani.

“Često su vojnici jednostavno napustili svoja vozila i pobjegli. Tako da je izostala i volja za borbom”, naglasio je O’Brien.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker