Putin u panici: ‘Izgubio je 75.000 ljudi, a haos kreće kada regrutacija stigne u Moskvu‘

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Užasno nesrazmjeran postotak ruskih vojnika poginulih u Ukrajini dolazi s periferije Federacije

Rusija neće moći regrutovati dodatnih 137.000 vojnika osim ako ne objavi direktan rat Ukrajini, prema procjenama britanskog Ministarstva odbrane.

U njihovom daljem izvještaju se navodi da je Rusija već “izgubila desetine hiljada vojnika” i da će Putinova naređenja biti sprovedena samo ako se uspostavi otvoreni rat. Naime, ruski vojni obveznici nemaju obavezu da služe vojsku van ruske teritorije sve dok Moskva insistira da je vojno prisustvo u Ukrajini specijalna operacija, a ne rat.

Podsjećamo, Vladimir Putin je naredio ruskoj vojsci da regrutuje dodatnih 137.000 vojnika, što bi nadoknadilo gubitak od 75.000 ljudi od početka rata u Ukrajini. To bi povećalo rusku vojsku na 1,15 miliona vojnika.

Ruska vojna komanda nudi pozamašne bonuse za prijavu od skoro 5.000 eura. Zapadni analitičari tvrde da je ova regrutacija uglavnom bila koncentrisana na siromašnije rubove Rusije, gdje često žive neslovenske manjine, a sve u cilju izbjegavanja širenja nezadovoljstva u glavnim političkim i ekonomskim centrima moći Rusije.

Pozivajući se na ruske obavještajne izvore, američki Institut za ratne studije tvrdi da su Rusi također počeli regrutirati iz gradova u centralnoj Rusiji, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg.

“Kako se teret djelomične mobilizacije prebacuje na ekonomski naprednije, gušće naseljene i bolje obrazovane ruske regije, očekuje se sve veći otpor regrutaciji, a možda i ratni protesti”, tvrdi američki institut.

Strašno nesrazmjeran postotak ruskih vojnika poginulih u Ukrajini stiže sa periferije Federacije – na primjer, iz Tuve, Burjatije ili Dagestana.

Malo je vjerovatno da će Putinova naredba postići bilo kakav napredak ka povećanju borbene moći Rusije u Ukrajini”, tvrdi britansko Ministarstvo odbrane.

Kremlj je pokušavao da regrutuje vojne dobrovoljce posljednja tri mjeseca, ali stručnjaci kažu da se kvalitet ovih regruta uvelike razlikuje. Američki institut za ratne studije očekuje da će Putin uskoro uputiti jedan od regrutovanih bataljona u Donbas ili južnu Hersonsku oblast, ali da nisu isključeni ozbiljni problemi u individualnoj pripremi ovih vojnika.

“Bolja oprema ne znači nužno i efikasnije snage kada osoblje nije dovoljno dobro obučeno ili disciplinovano – što je slučaj sa mnogim pripadnicima dobrovoljačkih jedinica”, navodi se.

Podsjećamo, ruska ofanziva u Donbasu je u zastoju otkako je početkom jula proglasila operativnu pauzu, a u Hersonskoj oblasti Rusi se pripremaju za ukrajinsku ofanzivu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker