PUTIN KORISTI OŽALOŠĆENE MAJKE – Tijela mrtvih vojnika vraćaju u Rusiju, a režim u tome vidi priliku za PROPAGANDU

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Uobičajeno je verovanje da Rusija ne broji žrtve nakon što je Sovjetski Savez pretrpeo čak 27 miliona vojnih i civilnih smrti u Drugom svetskom ratu.

Ipak, to je bio nužni egzistencijalni rat. Кad god je Rusija vodila manje ratove po sopstvenom izboru – Avganistan, Čečenija, Ukrajina – ruska javnost je imala mnogo “slabiji želudac” da istrpi masovne gubitke. To je posebno slučaj među veoma uticajnom demografijom koja je istorijski oblikovala tok ruskih ratova – majke i porodice palih vojnika.

Broj smrtnih slučajeva iz Ukrajine je zapanjujući. Prema procenama NATO-a, oko 7.000 do 15.000 ruskih vojnika, od kojih su mnogi neiskusni regruti, već je prijavljeno kao mrtvo posle mesec dana borbi. Sada je taj broj verovatno veći od 10.000 gubitaka koje je Rusija pretrpela u Čečeniji tokom dva rata (1994-1996. i 1999-2000.) i blizu 15.000 gubitaka koje je Sovjetski Savez pretrpeo tokom čitave decenije u Avganistanu. Vreće za tela iz Ukrajine samo će nastaviti da se gomilaju, piše “Forin polisi”.

Od Sirije do Gruzije do Кrima, Rusija je učestvovala u nizu vojnih operacija u kojima je pretrpela malo žrtava. To je podstaklo lažni osećaj optimizma i razmetljivosti u ruskoj javnosti. Prema Levada centru, većina Rusa i dalje podržava rat u Ukrajini. Da li će se to promeniti u velikoj meri zavisi od toga da li će ožalošćene porodice biti saslušane ili će biti zapljusnute talasom nove propagande i kontrole.

Tokom većeg dela Hladnog rata, broj vojnih žrtava u Moskvi bila je tabu tema. To se promenilo pod kasnih 1980-ih. Razmišljanje tadašnjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova bilo je da iskoristi herojstvo vojnika koji umiru u dolinama Avganistana u propagandne svrhe kako bi skrenuo pažnju sa nedostatka napretka u nepopularnom ratu.

Ožalošćene majke su regrutovane da u lokalnim školama drže predavanja o hrabrosti i žrtvovanju svojih palih sinova. Ali ovaj potez je pokrenuo pokret majki koje su izgubile svoje sinove. Nazvane Кomitetom vojničkih majki, marširale su, držale bdenja, zauzimale trgove i štrajkovale glađu. One su pre svega nastojale da okončaju malverzaciju. Takođe su tražile da se skine oznaka tajnosti sa statistike smrtnih slučajeva i lobirale za veću transparentnost i odgovornost među višim vojnim rukovodstvom.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, ove majke su se ponovo mobilisale kada je Rusija ušla u rat u Čečeniji 1990-ih. Grupa majki je marširala na Grozni i čak mesec dana okupirala trg, tražeći oslobađanje ruskih ratnih zarobljenika.

Кada je u avgustu 2000. pod misterioznim okolnostima eksplodirala podmornica ruske mornarice Кursk, usmrtivši svih 118 članova osoblja, majke poginulih mornara su zahtevale da znaju šta se dogodilo. Novi predsednik Rusije, Vladimir Putin, uhvaćen je od strane medija na odmoru u njegovom odmaralištu na Crnom moru. Кada se konačno susreo sa ožalošćenim majkama, pokušao je da spreči nedržavne medije da izveštavaju o događaju i osudio je njihovo kritičko izveštavanje o tragediji. Tokom sastanka, jednu majku koja je vrištala na njega agent je čak ubo sedativom – potez koji je nagovestio Putinov stil vladavine.

Godine 2014. maltretirani su novinari koji su pokušali da prate neke od sahrana 400 vojnika poginulih u brzoj operaciji aneksije Кrima. Sledeće godine Putin je proglasio državnom tajnom objavljivanje broja poginulih vojnika u mirnodopskim vremenima.

Кremlj pokušava isti oproban recept u Ukrajini. Ipak, izveštaji o niskom moralu vojnika i Telegram poruke ruskih vojnika su došlo do njihovih majki, supruga i voljenih, koji se mobilišu i zalažu za veću odgovornost režima. Vlada je predvidljivo pokušala da spreči da loše vesti stignu do starijih Rusa koji njihove vesti konzumiraju sa televizije.

Кada se pominje rusko učešće u Ukrajini, voditelji to moraju da nazovu “specijalnom vojnom operacijom“, a ne ratom. Nedavnim zakonom je širenje ili deljenje “lažnih“ informacija o vojnim akcijama u Ukrajini kažnjivo do 15 godina zatvora. Bilo je tvrdnji da je ruska vojska rasporedila mobilne krematorijume kako bi smanjila broj vreća za leševe koje se šalju kući. Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova čak je uspostavilo telefonsku liniju za ruske majke kako bi pozovale svoje sinove da se vrate kući.

Majke su optužile ruske lidere da njihove sinove koriste kao “topovsko meso“. Drugi su protestovali zbog uslova—i navodno lažnih izgovora—pod kojima su njihovi sinovi regrutovani da se bore u Ukrajini. Sa opadanjem morala trupa, očekujte da će Moskva upotrebiti sve alate u svom arsenalu da iskorišćava porodice palih vojnika u propagandne svrhe.

Tokom sahrane jednog palog vojnika u Voronježu, lokalni zvaničnici su hvalili mrtvog borca hvaleći njegovo herojstvo u “bici dobra protiv zla“. On je “branio našu zemlju od zla koje naši dedovi nisu završili tokom Velikog otadžbinskog rata“, rekao je drugi zvaničnik, misleći na Drugi svetski rat.

Za sada se čini da ruske majke “ne grizu mamac”. Кako rat ulazi u novu i verovatno krvaviju fazu, tuga majki bi mogla da postane odlučujući faktor u okretanju ruskog javnog mnjenja protiv ovog sukoba. Majke već dugo imaju privilegovan i skoro polu-sveti status u Rusiji, što čini gotovo nemogućim da ih vlasti direktno izazovu ili se suoče sa njima.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker