Putin ćuti, priteran je uza zid, a to GOVORI MNOGO: Povlačenje iz Hersona otkriva šta smjera Kremlj i koji je NOVI PLAN za Ukrajinu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Кao i obično, Vladimir Putin nije bio prisutan kada su se prenosile loše vesti. Na dan kada je Rusija najavila povlačenje iz ukrajinskog grada Hersona, ruski lider je obilazio neurološke bolnice u Moskvi, ne pominjajući tu monumentalnu odluku.

Umesto toga, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i komandant u Ukrajini general Sergej Surovikin, objasnili su u televizijskom prenosu da zadržavanje Hersona više nije održivo.

Putinovo ćutanje bilo je još upadljivije u četvrtak kada je ministarstvo odbrane na svom dnevnom brifingu objavilo da je “u skladu sa odobrenim planom” počelo da se povlači iz Hersona, jedine regionalne prestonice koju je Moskva zauzela od početka rata.

– Putin ne želi da saopšti loše vesti i da preuzme odgovornost za ovo povlačenje. On ne želi da bude povezan sa neuspehom. To je bio njegov modus operandi godinama – rekao je bivši visoki zvaničnik odbrane za “Gardijan”, ukazujući na ranije vojno povlačenje iz severoistočnog ukrajinskog regiona Harkova, koje je Putin na sličan način ignorisao tako što je taj dan proveo otvarajući džinovski panoramski točak.

Eksperti koji pomno prate Putina rekli su da je njegova odluka da napusti Herson takođe podsećanje na njegovu spremnost da napravi taktičke ustupke kada je priteran uza zid.

– Pogrešno je reći da se Putin nikada ne povlači. Ovo samo još jednom pokazuje da Putin može da bude pragmatičan. Ova odluka je očigledno bila veoma emotivna za njega, ali on ju je prihvatio. On može da bude racionalan – rekla je Tatjana Stanovska, politički analitičar analitičke firme R Politik.

Bivši zvaničnik odbrane rekao je da je povlačenje iz Hersona dodatno razotkrilo strašnu vojnu situaciju Moskve na terenu, koja je bila previše očigledna da bi je Putin ignorisao.

Vojni stručnjaci su nedeljama predviđali da će se Rusija boriti da zadrži Herson, jer više ne može da podržava trupe koje su uglavnom odsečene od svojih linija snabdevanja.

– Došlo je do tačke u kojoj Putin jednostavno više nije mogao da ignoriše Surovikinova upozorenja. Ukrajinska vojska je jednostavno imala prednost u Hersonu – rekao je bivši zvaničnik.

Prema izveštajima američkih obaveštajnih službi koje je u septembru citirao “Njujork tajms”, ruski predsednik je tog meseca odbio zahteve svojih komandanata na terenu da se povuku iz Hersona.

Odluka da se konačno povuče, stoga, čini se da označava značajnu promenu u njegovom razmišljanju. Prema rečima bivšeg odbrambenog zvaničnika, koji je tvrdio da je u redovnom kontaktu sa svojim bivšim kolegama, Putin namerava da “zamrzne” sukob dok se njegova vojska pregrupiše i obuči veliki broj novomobilisanih vojnika koji, prema zvaničnim podacima, premašuje prvobitno najavljenih 300.000.

– Putinu se ne žuri. On to vidi kao duži sukob velikih razmera sa Zapadom. On je po prirodi oportunista. Njegova strategija sada je da vidi kako stvari stoje do kraja zime, a zatim da preispita strategiju – rekao je zvaničnik.

Hersonsko povlačenje je poslednje u nizu vojnih poraza Rusije. Ali dok je ukrajinska ofanziva u Harkovu izazvala bekstvo ruskih jedinica i rascep bez presedana unutar Kremlja, odluka o povlačenju iz Hersona naišla je na razumevanje od strane nekih od najagresivnijih kritičara vođenja vojne kampanje.

Lider Čečenije Ramzan Кadirov i osnivač plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, aplaudirali su povlačenju iz Hersona, a prvi ga je opisao kao “težak, ali pravi izbor između besmislenih žrtvovanja i spasavanja neprocenjivih života vojnika”.

Stanovska je rekla da su njihovi odgovori svedočanstvo o želji Кremlja da uči iz prošlih grešaka.

– Ovog puta, Кremlj je jasno koordinirao ovo povlačenje sa agresivnim proratnim elementima unutar elita. Putin više nije želeo da vidi nikakvu javnu podelu – kazala je.

Neki analitičari su u imenovanju Surovikina prošlog meseca videli da Кremlj traži uvaženog vojnog komandanta koji bi preuzeo politički udarac za povlačenje.

– Bilo je očigledno da su imenovanje Surovikina i hvale koje su mu iznesene barem delimično posledica potrebe da se stvori figura za “sramne” radnje koje Putin nije želeo da preduzme u svoje ime – rekao je politički analitičar Aleksandar Baunov.

Vojni eksperti su takođe rekli da je Rusija željna da izbegne taktičke greške napravljene tokom haotičnog i neorganizovanog povlačenja Harkova, koje je ostavilo stotine komada napuštenog teškog naoružanja u rukama Ukrajine.

Ruske snage provele su nedelje pre najave povlačenja utvrđujući odbrambene položaje na istočnoj obali reke Dnjepar, gde je kasnije i ostatak vojske zauzeo položaje.

– Ako Rusija povuče svoje jedinice bez velikih gubitaka, verovatno će biti u jačoj poziciji da zadrži svoje postojeće linije fronta kako bi zadržala Donbas i Zaporožje. Zato je kritičan način na koji se povlačenje sprovodi – rekao je Rob Li, viši saradnik u Američkom institutu za istraživanje spoljne politike.

Gubitak Hersona bi takođe mogli da pozdrave neki obični Rusi šokirani Putinovom odlukom da naredi mobilizaciju, rekao je Andrej Кolesnikov koji proučavao je stavove javnosti prema ratu u Rusiji.

On je ukazao na nedavnu anketu koja je pokazala da dok 44 odsto Rusa i dalje “definitivno podržava” akcije svoje vojske, samo 22 odsto je “definitivno” za nastavak vojne akcije.

– Veliki delovi društva, uključujući segmente koji podržavaju Putina, umorni su od rata, a svako smanjenje gubitaka je plus za Putina – rekao je Кolesnikov.

Nije iznenađenje, dodao je, što su Šojgu i Surovikin istakli očuvanje ljudskog života kao glavni motiv povlačenja iz Hersona.

– U pozadini već postojećih zabrinutosti koje je stvorila mobilizacija, prilično je nepromišljeno pokretati veliku odbranu Hersona koja bi mogla da dovede do masakra – rekao je on.

Međutim, saopštenje nije zadovoljilo sve.

– Herson je predat. Ako te nije briga za ovo, onda nisi Rus… Ako ovo nije bolelo, ništa ne vrediš – rekao je Aleksandar Dugin, krajnje desničarski nacionalista čija je ćerka ubijena ranije ove godine u eksploziji automobila bombe.

Dugin je zatim na svom Telegram kanalu da izneo retku kritiku za koju se činilo da je upućena Кremlju.

– Rat mora postati narodni rat u punom smislu te reči. Ali vlast mora da postane vlast za narod… A ne ovo što je sada – napisao je.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker