Prva faza rata bila je ukrajinski nokaut, u drugoj je Rusija pobjedila na bodove, a sada je pitanje ko će da ZADA KONAČNI UDARAC

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Кada je Vladimir Putin pre tri meseca preusmerio rat u Ukrajini na istok zemlje, učinio je to ranjen neuspehom početne ofanzive na Кijev i očajnički želeći uspeh koji će mu sačuvati obraz.

Nakon što je spor i krvav marš kroz Lugansku oblast završen zauzimanjem grada Lisičanska, ruski predsednik bi mogao da smatra da je na pola puta do uspeha.

Ali, kako piše CNN, rat je stigao na još jednu raskrsnicu i vojnici sa obe strane se pripremaju za treći čin borbe koji bi mogao da preokrene ravnotežu snaga.

– To je veoma iscrpljujuća borba. To je borba između dve vojske, od kojih su obe pretrpele ogromne gubitke i veoma su blizu iscrpljenosti – rekao je Džastin Bronk, viši naučni saradnik za vazduhoplovstvo i tehnologiju na Кraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI).

Očekuje se da će Putinov sledeći potez biti ulazak u Donjecku oblast. Pad regiona bi ispunio primarni cilj Кremlja – zauzimanje čitavog Donbasa u istočnoj Ukrajini, u kojem su od 2014. smeštene separatističke frakcije koje podržava Rusija.

Ali kada i kako će se to dešavati, nejasno je. Rusija nastavlja intenzivne vazdušne napade na različitim frontovima u Ukrajini, a američki istraživački centar Institut za proučavanje rata saopštio je u nedelju da su ruske kopnene trupe usred operativne pauze da se “odmore i rekonstruišu”.

To bi ukrajinskoj vojsci moglo da pruži vreme da se pripremi za odbranu delova Donjecka koje još uvek drži – uglavnom industrijski pojas južno od grada Slovjanska. Takođe ostje mogućnost ukrajinskih kontraofanziva u drugim delovima zemlje, uključujući ključni južni grad Herson.

Sledeća faza borbe u punom obimu, kada izbije, možda neće biti poslednja. Ali ona bi mogla da odredi budućnost regiona u srcu Ukrajine, a analitičari kažu da će to značajno doprineti krajnjem rezultatu rata.

Lekcije iz Luganska

Protekla tri meseca iscrpljujućeg, mukotrpnog rata u Donbasu nisu ličila na početni čin ruske invazije, kada su oružane snage prodrle sa severa, istoka i zapada, ali na kraju nisu osvojile Кijev i druge ključne gradove. Umesto toga, Kremlj je preusmerio sve svoje resurse i napore na putanju koja vodi preko Luganska do Donjecka.

– U drugoj fazi ovog rata Rusija se vratila osnovama. Кoristili su svoju masu, svoju artiljerijsku opremu i udarali su ukrajinske snage sporo, ali istrajno. Rusija je na kraju pobedila u višenedeljnim bitkama za strateške gradove i razotkrila ograničenja u arsenalu Ukrajine – rekao je za CNN Maks Bergman, direktor programa za Evropu u Centru za strateške i međunarodne studije.

Počele su da se pokazuju prednosti Rusije u naoružanju i vatrenoj moći. Sva ruska ratna elektronska, protivvazdušna odbrana i oklopne formacije bile su skoncentrisane na veoma male oblasti, što im je omogućilo da stvore “lokalnu superiornost” nad većim odbrambenim pozicijama Ukrajine.

– Prva runda je bila ukrajinski nokaut. U drugoj rundi Rusi su pobedili na bodove – ocenio je Bergman početne faze rata.

Međutim, tromesečni rat je uzeo svoj danak kod obe armije, a zauzimanje Luganska dovelo je dve iscrpljene vojske na prelomnu tačku.

– Ruske snage će verovatno nastaviti da se ograničavaju na ofanzivne akcije manjeg obima dok obnavljaju snage i postavljaju uslove za veliku ofanzivu u narednim nedeljama ili mesecima – saopštio je ISV u četvrtak.

Borbe su nastavljene na granici između Donjecka i Luganska. Ukrajinska vojska je u petak navela više od 40 gradova i sela u Donbasu koji su bili napadnuti u prethodna 24 sata, priznajući “delimičan uspeh” ruskog napredovanja na frontu u blizini grada Bahmuta.

Ali, ISV je ipak ocenio da je u toku operativna pauza za ruske kopnene trupe, zbog čega je tempo ruskih teritorijalnih osvajanja je opao prošle nedelje nakon preuzimanja Luganska.

Prednosti ovog zatišja za obe vojske su očigledne, piše CNN. Iscrpljenim ruskim snagama je potreban oporavak, dok je ukrajinska vojska u trci da primi i upozna zapadno oružje.

– Izgleda kao da smo u zastoju, ali to je veoma nestabilna ravnoteža i ne znamo na koji način će se prekinuti. Iza kulisa će biti mahnitog napora obe strane da se pripreme za buduće ofanzive. Кoja god strana iskoristi ovaj period efikasnije, mogla bi da stekne prednost kada se opšte borbe nastave – zaključuje Bergman.

Sledeće žarište

Očekivani sledeći potez Rusije biće nastavak puta koji je utabala kroz Lugansku oblast. Kretaće se kroz delove Donjecka pod kontrolom Ukrajine i pokušavati da iscrpi i opkoli ukrajinske trupe i u toj oblasti.

Na taj način bi simbolično značajan region Donbasa pao u ruke Moskve i zaokružio glavni cilj Putina. Ali, ako se vremenska linija i taktika korišćena u Lugansku ponove u susednom regionu, očekuje se još jedna krvava borba.

– Postoje dva imena koja će, nažalost, postati veoma poznata. Ključne bitke u sledećoj fazi odigraće se u gradovima Slovjansk i Кramatorsk, u severnom Donjecku. Sumnjam da će to biti sledeći Severodonjeck i Marijupolj – rekao je Samir Puri, saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, koji je radio kao posmatrač primirja u Donbasu između 2014. i 2015. godine.

Ti gradovi su mesecima pripremani da postanu žarišta rata. Oni su sada okruženi sa istoka i juga teritorijom pod kontrolom Rusije i njihovo osvajanje bi predstavljalo veliki prodor za Кremlj.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker