PROBLEM ZA RUSIJU / SAD u tajnosti Ukrajini isporučila moćne rakete za uništavanje radara

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon snimaka koji su probudili sumnju i Pentagon je zvanično potvrdio da su Ukrajini isporučeni projektili AGM-88 HARM. Radi se o raketama namijenjenim uništavanju radara.

Prednost koju je Ukrajina dobila nabavkom ovih projektila vjerovatno će biti trenutna jer će ruska vojska naći način da se prilagodi ali dok se to ne desi Rusi će dva puta razmisliti prije uključivanja radara.

Izvještaji da Ukrajina posjeduje ove projektile pojavili su se početkom augusta, nakon što su ruski blogeri snimili ostatke projektila AGM-88 na mjestu uništenog ruskog protivzračnog sistema. Nakon toga je stigla i potvrda iz Pentagona.

“Uključili smo antiradarske projektile koje mogu ispaliti ukrajinski avioni i koji mogu imati efekta protiv ruskih radara”, rekao je američki Colin Kahl ali nije dao detalje o vrsti projektila koji su isporučeni.

Projektili AGM-88 HARM su moćno ali ne novo oružje. Prvi put je raspoređeno 1983. godine Projektil je težak preko 300 kg, dug više od 4 metra i može letjeti brzinom većom od dva maha.

Ranije je korišten za uništavanje radara u operacijama protiv Libije, Iraka i Jugoslavije. Trenutno ga koristi 15 zemalja.

Protivradarski projektili nisu “srebreni metak”, ali mogu biti jako korisni. Kada se lansiraju prije zračnog udara mogu onesposbiti neprijateljevu protivzračnu odbranu i otvoriti prostor za prijateljske avione.

Tragač za radarima koji je ugrađen u AGM-88 pokriva ogroman raspon frekvencija i prepoznaje lokaciju radarskog odašiljača čak i kada se radar isključi. Domet od 48 kilometara znači da može biti lansiran izvan dometa mnogih protivzračnih sistema.

Ovaj projektil će omogućiti ukrajinskim snagama da gađaju radare koji otkrivaju lokacije njihove artiljerije, te će pružiti dodatnu sigurnost ukrajinskoj artiljeriji koja se sukobljava sa daleko brojnijim neprijateljem. Također, psihološki efekat ovih projektila se ogleda u tome što će ruske vojnike natjerati da razmisle prije nego uključe radare.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker