Prizor kao iz Drugog svjetskog rata: Ruski vojnici naoružani puškama iz 19. vijeka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Čini se da su se neke stvari malo promijenile u Rusiji od sovjetskih vremena, sudeći prema opremi koju nose mnogi njeni vojnici. Ali situacija se posljednjih sedmica dodatno pogoršala, te se sada sve češće viđa oprema stara više od 70 godina.

Na snimku, panciri i uniforme u flora kamuflaži donekle prikrivaju drugu, mnogo stariju opremu a to su čelični šljemovi SSh-60 iz sovjetskih vremena. No kako je razlika gotovo neprimjetna moguće je i da se radi o modelu SSh-40 iz Drugog svjetskog rata.

Tokom Drugog svjetskog rata SSSR je bio poznat po tome što je svoje trupe koristio samo kao topovsko meso, šaljući ih na front čak i bez oružja.

Nošenje čeličnih šljemova starih više od pola stoljeća u doba kaciga od kevlara manje je upadljivo u tom videu. Najupečatljiviji detalj je oružje. A to je da ovi regrut nosi staru pušku Mosin-Nagant model 1891.

Ova puška sa konca 19. stoljeća korištena je u svim sukobima u kojima je učestvovala Rusija počevši od Rusko-japanskog rata 1904. godine. No već 1945. godine smatrana je zastarjelom te je SSSR počeo sa korištenjem modela SKS a koji je u konačnici zamijenjen sa AK-47.

https://twitter.com/i/status/1582843013901844480

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
3 mjeseci ranije

Ako Bog da ostace Zvalo i Medjed bez padrona Putina.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker