Ponovo eskalirao sukob u Nagorno-Karabahu, azerbejdžanska vojska pokrenula napade (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Iako je od 2020. godine i potpisivanja mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Armenije situacija u Nagorno-Karabahu djelovala stabilno, čini se kako se sukob u ovoj regiji ponovno intenzivirao.

Naime, još od početka sedmice zabilježeni su sukobi između vojske Azerbejdžana i armenskih snaga na ovom području, a situacija je dodatno eskalirala tokom dana kada je prema tvrdnjama novinara koji se nalaze u ovoj regiji azerbejdžanska vojska pokrenula napade u blizini koridora Lachin, jedine poveznice Nagorno-Karabaha s Armenijom.

Borbe su se intenzivirale i u sjeveroistočnom dijelu Nagorno-Karabaha gdje su snage Azerbejdžana, uz pomoć dronova Bayraktar TB-2, uništile armensku jedinicu u blizini Drmbona.

“Azerbejdžan tvrdi kako su u napadima stradala četiri armenska vojnika dok ih je povrijeđeno 15”, prenosi novinar Neil Hauer.

Zbog eskalacije sukoba, lider nepriznate regije Nagorno-Karabah Arajik Harutjunjan proglasio je djelimičnu mobilizaciju zbog zaoštravanja situacije.

“Harutjunjan je potpisao ukaz prema kojem se od 3. augusta 2022. godine u Nagorno-Karabahu najavljuje djelimična vojna mobilizacija”, piše ruska agencija RIA.

Armenija i Azerbejdžan su potpisali mirovni sporazum o Nagorno-Karabahu 10. novembra 2020. godine. Dogovoren je prekid vatre, razmjena zarobljenika, a Azerbejdžan je iz ovog sporazuma izvukao znatno više s obzirom na to da im je prepušteno upravljanje oblastima Kelbajar, Lachin i Agdam.

Armenskoj strani ostavljen je na upravljanje koridor dužine pet kilometara kojim će se povezati s Armenijom.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker