Pogledajte ovo, Rusi se dugo neće oporaviti…‘ / Evo kako su ih nadmudrili Ukrajinci

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zapravo smo iznenađeni koliko su se Rusi teško povukli. Povlačenje je deo veštine ratovanja – rekao je Serhij Kuzan

Ukrajinske snage nastavljaju neočekivano, brzo napredovanje na sjeveroistoku zemlje, zauzevši više od trećine Harkovske oblasti za tri dana. Veći dio teritorijalnih dobitaka Ukrajine potvrdilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane.

Jedan od razloga za brzo napredovanje ukrajinskih snaga u Harkovu je kretanje ruskih trupa na jug zemlje. Naime, ukrajinska južna ofanziva o kojoj se mnogo pričalo zapravo je bila kampanja dezinformacija kako bi se Rusija odvratila od prave ofanzive koja se spremala u regiji Harkov.

“[To] je bila velika specijalna operacija dezinformisanja”, rekao je za Guardian Taras Berezovets, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost koji je sada glasnogovornik Bohun brigade ukrajinskih specijalnih snaga. “[Rusija] je mislila da će biti na jugu i premjestila je svoju opremu. Onda je, umjesto na jugu, došlo do ofanzive tamo gdje su je najmanje očekivali i to je izazvalo paniku i bijeg.”

Južna komanda Ukrajine objavila je 29. avgusta da je počela dugo očekivana ofanziva u oblasti Herson na jugu zemlje. Ukrajinske snage oslobodile su nekoliko sela od okupatora, ali nije bilo značajnijih zauzimanja strateški važnih gradova. Pa ipak, zauzimanje sela u Hersonu odjednom je postala velika međunarodna vijest.

Glasnogovornica ukrajinske Južne komande Natalia Humeniuk insistirala je na “režimu tišine” i privremeno zabranila novinarima da posjećuju front u Hersonu. Dio specijalne operacije uključivao je pronalaženje i zaustavljanje doušnika u dijelovima Harkova pod kontrolom Ukrajine, kako bi se spriječilo da Rusima prenesu informacije o pripremama Ukrajine.

Medijske glasine, međutim, bile su dovoljne da isprovociraju Rusiju, koja je premjestila opremu i osoblje na južni front, uključujući i neke iz regije Harkov. Za to vrijeme, novo američko oružje stizalo je u Harkov ukrajinskoj vojsci.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je povlačenje, opisujući ga kao prestrojavanje.

“Izvedena je trodnevna operacija povlačenja i organizovanja prebacivanja grupe trupa Izjum-Balaklija na teritoriju Donjecke Narodne Republike”, rekao je Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Međutim, ono što Rusi ne pominju je velika količina vojne opreme koju su ostavili u svom bijegu. Snimci sa ratišta otkrivaju napuštene tenkove, oklopna vozila, kamione, pa čak i netaknuta skladišta municije. Sve bi to moglo predstavljati veliki problem za rusku vojsku u narednim mjesecima.

– Vidim dosta fotografija ruske opreme i municije na teritoriji oko Harkova. Jako sumnjam da će ruske snage koje se povlače moći da se bore u doglednoj budućnosti, što bi mogao biti veliki problem za Rusiju – napisao je stručnjak.

Proteklih dana ukrajinske trupe potisnule su ruske snage iz brojnih naselja u regionu koje je Moskva okupirala na početku invazije. Hiljade ruskih vojnika iznenada je pobjeglo iz okupiranih dijelova Ukrajine. U video obraćanju u petak kasno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ukrajinske snage oslobodile više od 30 naselja u regiji Harkov.

Zauzimanjem grada Kupjanska, ukrajinske snage su uspjele prekinuti linije snabdijevanja ruskih trupa koje su kontrolirale područje Izjuma. Ofanziva je izvedena brzo, a trećinu okupiranog Harkova zauzele su ukrajinske snage za samo nekoliko dana.

– Zapravo smo iznenađeni koliko su se Rusi teško povukli. Povlačenje je dio umjetnosti ratovanja. Kada smo se mi povlačili, uverili smo se da oni pretrpe gubitke dok su napredovali i to smo radili da bismo bili sigurni da su napredovali samo 1, 2, 3 kilometra. Bili su toliko samouvjereni da nisu pripremili svoju odbranu – rekao je Sergej Kuzan, vojni ekspert ukrajinskog centra za sigurnost i saradnju.

– To je pokazalo da je jedina prednost koju imaju u količini artiljerijskog naoružanja i opreme – dodao je Kuzan.

Ruski mediji javljaju da Moskva sada šalje pojačanje u oblast Harkova.

Da se nešto čudno dešava sa ruskom vojskom dokazuju i reči Ramzana Kadirova, koji je kritikovao poteze rukovodstva, doduše “u rukavicama”.

– Nisam taktičar kao ljudi iz Ministarstva odbrane, ali moramo priznati da je bilo grešaka. Uvijek govorim istinu i želim da istaknem da ću, ako ne bude promjena, biti primoran da odem u Ministarstvo odbrane i objasnim im šta se dešava. ova situacija je veoma interesantna…

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker