Pogledajte 50 sekundi najvećeg javnog poniženja Putina dosad (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dok čitav svet strahuje od sledećih poteza ruskog predsednika Vladimira Putina, njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan jednim potezom mu je jasno stavio do znanja da to nije slučaj i sa njim.

Naime nakon samita u Teheranu Erdogan je upadljivo kasnio na fotografisanje sa Putinom.

Novinari su zabeležili trenutak kada je Putin ušao u prostoriju i očekivao Erdogana da mu se pridruži, ali umesto toga, ostao je da stoji sam ispred objektiva.

Na snimku koji je snimljen uoči sastanka u utorak vidi se kako se Putin vrpolji, premešta sa noge na nogu i nelagodno se smeška skoro čitav minut pre nego što ga Erdogan konačno dođe.

Kada se Erdogan na kraju pojavio, Putin je pustio-nezadovoljno odmahnuo rukama ka njega.

„Onih 50 sekundi koje je Erdogan naterao Putina da čeka i izgleda iznemoglo govori o tome koliko se toga promenilo rata u Ukrajini“, rekla je Džojs Karam, viši dopisnik medijske organizacije National Njuz.

Inače, Putin je poznat kao lider koji namerno drži svetske lidere na čekanju ponekad i satima. Putin je 2003. zakasnio na kraljicu 14 minuta, a godinu dana ranije držao je roditelje dece poginule u avionskoj nesreći da čekaju dva sata na groblju.

Putin je zakasnio sat vremena na svom sastanku sa papom Franjom u Vatikanu u junu 2015.

Godine 2018. tadašnji američki predsednik Donald Tramp čekao je 45 minuta uoči zakazanog samita u Helsinkiju sa ruskim predsednikom.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Angela Merkel je 2014. godine čekala četiri sata i 15 minuta na sastanak sa Putinom, dok je Viktor Janukovič, kada je bio ukrajinski predsednik, jednom čekao četiri sata pre nego što je seo sa ruskim liderom.

Kasnio je i na sastanak sa Erdoganom u Moskvi 2020. na kojem je turski predsednik čekao toliko dugo da uđe u salu za sastanke da je seo. Turski mediji su tada izvestili da su Erdogan i njegova pratnja ostali poniženi pošto su bili primorani da čekaju u predsoblju. Zbog toga mnogi sugerišu da je ovo njegova “slatka osveta”.

Zašto su se sastali?

Turska, članica NATO-a, ima posebnu odgovornost prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. za pomorski saobraćaj u Crnom moru. Predlaže se da Rusija dozvoli ukrajinskim brodovima za žito da napuste Odesu određenim rutama sve dok se vrše provere da brodovi ne nose oružje.

Iako je Putin pohvalio turskog lidera za posredovanje u pregovorima, rekavši da je postignut određeni napredak, bio je manje impresioniran Erdoganovim ambicijama da izgradi tampon zonu južno od tursko-sirijske granice.

Erdogan tvrdi da bi tampon zona zaštitila Tursku od napada sirijskih Kurda i tvrdi da “nije moguće očekivati da Turska sedi besposlena i podalje od ovog problema”.

Pogledajte video :

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker