PODJELA NA POMOLU? Pad Limana posvađao rusko rukovodstvo: Kadirov i Prigožin se obrušili na generale

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon što se ruska vojska povukla iz strateški važnog grada Limana na istoku Ukrajine, čini se kako su u javnost počele izlaziti i prve “varnice” između ruskog vojnog rukovodstva.

Među prvima koji se oglasio povodom pada Limana, ali koji je i uputio kritike ruskom vojnom rukovodstvu bio je lider Čečenije Ramzan Kadirov koji je u obimnom izvještaju na zvaničnom Telegram kanalu kritikovao poteze ruskih komandanata koji su bili zaduženi za Liman.

“Odbranom ovog dijela rukovodio je komandant general-pukovnik Aleksandar Lapin. Isti Lapin koji je dobio zvijezdu Heroja Rusije za zauzimanje Lisičanska iako ga de facto nije bilo u blizini.

General je rasporedio borce Luganska i drugih jedinica na svim pravcima prema Limanu, ali im nije obezbijedio potrebnu komunikaciju, interakciju i snabdijevanje municijom”, rekao je Kadirov.

Također, pojasnio je kako je još prije dvije sedmice znao da ruska vojska ima problem na tom području.

“Prije dvije sedmice, komandant specijalnih snaga Čečenije Apti Alaudinov lično me je obavijestio da bi naši borci mogli postati laka meta. Zauzvrat, obavijestio sam Valerija Gerasimova, načelnika generalštaba Oružanih snaga Rusije o opasnosti. Međutim, general me uvjeravao da ne sumnja u Lapinov liderski talenat i da ne vjeruje da je moguće da će se ruska vojska povući iz Limana”, pojašnjava čečenski vođa.

Nakon toga, Kadirov je opisao i niz drugih detalja koji su s njegovog aspekta bili problematični za područje Limana.

“Sedmicu kasnije, Lapin seli svoj štab u Starobelsk, stotinu kilometara od svojih podređenih, a on je sam sjedio u Lugansku. Kako možete brzo upravljati jedinicama kada ste udaljeni 150 kilometara od njih? Lapina na vrhu pokrivaju čelnici u Generalštabu. Da nije tako, degradirao bih ga, oduzeo mu nagrade i poslao ga s mitraljezom u rukama u prve redove da krvlju spere svoju sramotu”, oštar je bio Kadirov.

U svom govoru, spomenuo je i nepotizam.

“Vojni nepotizam neće nam donijeti ništa dobro. U vojsci su potrebni ljudi čvrstog karaktera, hrabri, principijelni. Za nepotizam nema mjesta, naročito ne u teškim vremenima”, zaključio je Kadirov.

Na ovakvu izjavu Kadirova reagovao je i jedan od šefova ruske paravojne Wagner grupe Jevgenije Prigožin koji je rekao kako u potpunosti podržava Kadirova. Također, naglasio je kako bi svi oni koji su učestvovali u povlačenju iz Limana trebali biti poslani na front “bosi s mitraljezima”.

Povodom ovakvog nastupa Ramzana Kadirova i Prigožina oglasio se i savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič koji je rekao kako kritike koje je uputio Kadirov, a ranije i lider grupe Wagner Jevgenij Prigožin znače da je pozicija ruskog predsjednika Vladimira Putina ugrožena.

“Kadirov i Prigožin kritikovali su Lapina, Generalštab i Ministarstvo odbrane. Privilegiju da imenuju krivce imaju samo vođe. Zašto oni okrivljavaju nekoga ako se vođa još nije oglasio? Putin očigledno ne kontroliše odnose između subjekata vojnopolitičkog rukovodstva na različitim nivoima”, rekao je Arestovič.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker