Planira li Rusija “ukrajinski scenarij” na Kosovu i u BiH?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Deutche Welle donosi analizu o tome može li na Balkanu, specifično na Kosovu i u BiH “doći do eksplozije” u 2023. godini te da li to predstavlja pokušaj sijanja straha i odvraćanja pažnje od rata u Ukrajini.

Kako ističu u analizi, već u prvim danima ruske agresije na Ukrajinu postavljalo se pitanje jesu li balkanske zemlje, a među njima i BiH, sljedeće na redu za ukrajinski scenarij.

Podsjećaju kako je ruska državna agencija RIA Novosti u predviđanjima za 2023. godinu ocijenila da bi na Balkanu moglo doći do eksplozije te da bi Evropska unija mogla biti u “uzbuđenom stanju tokom cijele godine” jer se blok odlučio proširiti na istok “na račun ruske zemlje”, kao i da EU smatra da je ono što se događa u Ukrajini “njena, a ne ruska stvar”.

Prijeteća predviđanja pojačavaju se izjavama ruskog veleposlanika u Srbiji, Aleksandara Bocan Haračenka da je dobivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU “vrlo opasna stvar i uključuje obustavljanje veza i suaadnje RS-a sa Ruskom Federacijom”.

DW podsjeća i da je nedavno predsjedavajući Zastupničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović (SNSD) izjavio kako “u BiH treba biti više utjecaja Rusije”, žaleći jer “u postojećim odnosima snaga to nije lako izvesti zbog rata u Ukrajini”.

Radmanović tvrdi kako je to “zbog kulturološkog značaja Rusije u svijetu i činjenice da su Srbi emotivno vezani za Ruse”.

Izravniji je njegov stranački predsjednik i novi predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik koji je jedan od rijetkih dužnosnika koji posjećuje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dodik se s Putinom sastao prošle godine na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, ali i u Moskvi, nešto prije Općih izbora u BiH.

Analize namjera ruske propagande na Balkanu

Zanimljive su analize stručnjaka iz područja sigurnosti iz BiH i Srbije o “eksploziji na Kosovu i BiH”.

Profesor Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu sigurnost u Beogradu i vojni analitičar, komentirajući predviđanja za 2023. ruskog medija, kaže:

“Desetine ‘analitičara’, ‘novinara’ itd., danonoćno u emisijama ruske propagandne mašinerije pokušavaju podijeliti društva balkanskih država, izazvati nemire, sukobe, a sve to na refleksiji straha koja se emitira iz Kremlja”.

Navodi i kako “ruske službe imaju široko razgrantu mrežu na Balkanu u koju su dugo ulagali i plaćali ljude”, od saradnika, agenata, novinara, navodnih nevladinih organizacija, web portala, ambasada, sve do saradnje s organiziranim kriminalom.

Trifunović opširno navodi, kako kaže, pravce djelovanja Rusije prema Srbiji.

“To je održavanje statusa quo na Kosovu preko skrivene podrške velikoalbanskom nacionalizmu i ekstremnim političkim stavovima, poticanje međunacionalnih sukoba i incidenata, atmosfere straha kod srpske manjine na Kosovu, podržavanje ekstremnog islamizma, sprječavanje ulaska Srbije u EU i NATO, jačanje utjecaja Rusije na razne načine itd.”, ističe.

“Sada Rusija želi, po tko zna koji put, probati zapaliti Balkan”, kaže ovaj beogradski profesor za DW.

Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije i stručnjak za sigurnost, smatra kako je namjerno proizveden strah dio propagandnog sistema Ruske Federacije, ali da na Kosovu i u BiH nema izravnog utjecaja Rusije.

“Rusiji ide u prilog otvaranja novih žarišta, poput Kosova i BiH. Glavni cilj je da se otvaranjem balkanskog žarišta pažnja s Ukraine i Rusije prenese na nas, jer je Rusija već sada u užasnim problemima kako u ekonomskim, personalnim, vojnim i drugim”, kaže Dizdarević.

On smatra kako bi otvaranje balkanskog žarišta značilo uvođenje Evrope u jednu vrstu rata.

“Time bi se zemlje EU-a počele baviti izbjeglicama, pregovorima, humanitarnim akcijama, te bi to”, ocjenjuje Dizdarević, “skrenulo pažnju s Rusije”.

On je i dalje pri stavu kako neće biti “eksplozivnih” scenarija koji spominju ruski mediji, ali:

“Ako znamo da su Ruske službe preko mreža iz Srbije, imale utjecaj i izravnu umiješanost u Sjevernoj Makedoniji, a potom i Crnoj Gori, onda je jasno da neće odustati. Sve se odvija preko ‘naših’ ljudi koji su pristali tako ‘igrati’ i širiti Ruski utjecaj”, kaže on upozoravajući da je važno “otkrivanja ruskih aktera”.

U ovom kontekstu za podsjetiti je i da je krajem godine njemačko državno tužilaštvo izvjestilo da je u Berlinu uhapšen agent njemačke tajne službe pod sumnjom da je prenosio informacije Rusiji.

“Cjelokupna bh. politička situacija ide u prilog stvaranju nemira, ali uz pomoć međunarodne zajednice, vjerujem da će takvi scenariji biti spriječeni. Ne treba podcijeniti ni bh. sistem sigurnosti”, uvjeren je Dizdarević.

(DW)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker