“Ovo u Ukrajini je jedna od najvećih obmana od Drugog svetskog rata”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Hrvatski vojni analitičar Ante Kotromanović ocenjuje da su ukrajinske akcije i njihovo oslobađanje teritorija “briljantne, sjajne i genijalan taktički potez”.

“Ovo je jedna od većih vojnih obmana od Drugog svetskog rata. Izigrali su ruske snage i ne mogu verovati da su Rusi popili ovakvu foru”, ističe Kotromanović.

“Mesecima se najavljivala ukrajinska ofanziva na jugu, ona nije imalaa nekog uspeha, a ona je bila manevar. Ukrajinske snage, što nije uspelo ni Rusima u šest meseci, uspele su da uđu u prostor koji su Rusi okupirali”, dodaje on.

Na pitanje da li su Ukrajinci, a tako svi tvrde, zaista uspeli da prevare Ruse na način da su najavljivali ofanzivu na jugu, a onda svim silama udarili na istok zemlje, Kotromanović ističe da su zamaskirali pokrete hiljada vojnika, odigrali pravu igru.

“To znači da su tajno, neprimećeni, noću, u manjim sgrupama prešli. Nije lako prebaciti stotinjak tenkova na takva mesta. Nije ni slučajno da je Zelenski otpustio visoke zvaničnike zbog sumnje u curenje informacija. Očuvali su tajnost operacije. Rusija se skoncentrirala na jug, dovela i korpus s novom tehnikom, a onda je ovo bilo iznenađenje”, navodi dalje.

Kaže da će ovo Ukrajincima podići moral, a šalje se poruka i Zapadu.

“Ovo je bio udarac u jetru i teško će pasti Rusima, izgubili su veliki deo teritorije i pitanje je kako će Rusi sada reagovati. Što će Putin? Ako želi prevladati na tom području, nisu u jednom danu do sada osvajali više nego jedan kilometar, moraće da angažuju veće snage, Ukrajinci rade vrlo dobro, obučavaju se, dobili su pomoć Zapada, rotiraju se, a Rusi to ne rade. Izgubili su hiljade, ali oni (Ukrajinci op.a.) to nadomeste”, zaključuje hrvatski vojni analitičar.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker