Ovo su zemlje u koje Putin ne smije da putuje ili će biti izručen Hagu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema podacima sajta Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, 123 države su potpisnice Rimskog statuta o MKS

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, zbog ratnih zločina.

To u ovom trenutku ne bi trebalo mnogo da zabrine Putina, s obzirom na to da MKS nema ovlašćenja da hapsi osumnjičene i može da vrši nadležnost samo u zemljama koje su potpisale sporazum kojim je uspostavljen sud, poznat kao Rimski statut – a Rusija nije potpisnica tog sporazuma.

Međutim, MKS se oslanja na države širom sveta da im pruže pomoć prilikom hapšenja i transfera osumnjičenih u Hag. Samim tim, ovaj nalog je Putina učinio međunarodno traženim licem i znatno će mu otežati putovanje jer mora da izbegava bilo koju zemlju koja je potpisala sporazum MKS, jer je svaka država potpisnica dužna da uhapsi svakoga ko je optužen od strane suda.

Prema podacima sajta Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, 123 države su potpisnice Rimskog statuta o MKS.

Među njima su 33 afričke, 19 azijsko-pacifičkih, 18 istočno-evropskih i 28 latinsko-američkih i karipskih, kao i 25 zapadnoevropskih i drugih država.

Zemlje potpisnice su: Albanija, Andora, Antigva i Barbuda, Argentina, Australija, Austrija, Avganistan, Bangladeš, Barbados, Belgija, Belize, Benin, Bolivija, BiH, Bocvana, Brazil, Bugarska, Burkina Faso, Kabo Verde, Kambodža, Kanada, Centralnoafrička Republika, Čad, Čile, Kolumbija, Komorska ostrva, Kongo, Kukova ostrva, Kostarika, Obala Slonovače, Hrvatska, Kipar, Češka, Kongo, Danska, Džibuti, Dominika, Dominikanska Republika, Ekvador, El Salvador, Estonija, Fidži, Finska, Francuska, Gabon, Gambija, Gruzija, Nemačka, Gana, Grčka, Grenada, Gvatemala, Gvineja, Gvajana, Honduras, Mađarska, Island, Republika Irska, Italija, Japan, Jordan, Kenija, Kiribati, Letonija, Litvanija, Lesoto, Luksemburg, Liberija, Lihtenštajn, Madagagaskar, Malta, Mongolija, Malavi, Maršalska ostrva, Crna Gora, Maldivi, Maurucijus, Mali, Meksiko, Namibija, Nauru, Niger, Nigerija, Holandija, Severna Makedonija, Novi Zeland, Norveška, Panama,Paragvaj, Peru, Poljska, Portugal, Južna Koreja, Moldavija, Rumunija, Sveti Kits i Nivis, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini, Samoa, San Marino, Senegal, Srbija, Sejšeli, Sijera Leone, Slovačka, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Plaestina, Surinam, Švedska, Švajcarska, Tadžikistan, Istočni Timor, Trinidad i Tobago, Tulis, Uganda, Velika Britanija, Tanzanija, Urugvaj, Vanuatu, Venecuela i Zambija.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje za ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sud u Hagu tereti Putina za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Osim naloga za hapšenje Putina, izdat je nalog i za hapšenje njegove komesarke za prava dece Marije Aleksejevne Lvove-Belove zbog “protivpravne deportacije” ukrajinske dece.

Sudije su ocenile da postoje “razumni razlozi da se veruje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece”.

Sudije su razmatrale izdavanje tajnih naloga, ali su odlučile da bi njihovo javno objavljivanje moglo “doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina”.

Inače, sud u Hagu nije saopštio kako namerava da sprovede ovaj nalog, budući da je Moskva ranije saopštila da ne priznaje jurisdikciju MKS-a, nije punopravni član MKS-a, i nemaju običaj da sarađuju kada su u pitanju međunarodna izručenja.

Iz suda su jedino saopštili da je nalog baziran na prijavi koju je podeno tužilac u februaru ove godine.

(Telegraf.rs)

Tanjug/AP, Pixabay

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.