Orban: Mađarska neće staviti veto na sankcije Rusiji, jedinstvo EU je najvažnije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mađarska neće staviti veto na sankcije Evropske unije Rusiji, a jedinstvo 27-članog bloka je najvažnije usred rata u Ukrajini, rekao je premijer Viktor Orban.

“Što se sankcija tiče, mi nećemo staviti veto. Nećemo spriječiti EU da uvede sankcije Rusiji. Jedinstvo EU je sada najvažnije”, kazao je Orban.

Orban je dodao da su veze Mađarske s Rusijom bile “uravnotežene i poštene” sve donedavno, ali je rat stvorio novu situaciju.

Dodao je, međutim, da nema razloga za prekid energetskih veza s Moskvom.

“Ako bismo ukinuli energetsku saradnju sa Rusima, režijski troškovi svih mađarskih porodica bi se utrostručili u jednom mjesecu. Stoga ne podržavam ovaj potez, neće mađarske porodice plaćati cijenu rata”, dodao je u intervjuu za Mandiner.

Kaže da će Rusija postojati i nakon rata, zbog čega ne postoje argumenti za prekidanje energetske saradnje.

“Mađarska i Evropska unija imat će interese i nakon rata. Lideri EU su također izjavili da sankcije neće utjecati na isporuke energenata iz Rusije, jer bi to uništilo evropsku ekonomiju”, smatra Orban.

Mađarski premijer je kazao da njegova zemlja osuđuje ruski napad koji je pokrenuo rat u Ukrajini, ali da se Budimpešta nudi kao strana mira.

“Moramo da se vratimo za pregovarački sto što je prije moguće, zbog čega smo ponudili da započnemo mirovne pregovore u Budimpešti. Ali poenta je da počnemo. Sada bi cijela Evropa trebala raditi na miru”, rekao je.

Naglasio je da Mađarska pruža humanitarnu pomoć Ukrajini kroz isporuke goriva, hrane i osnovnih potrepština dok istovremeno prihvataju izbjeglice koje pristižu.

Na pitanje šta je dovelo do rata, Orban kaže da se nalazimo u unakrsnoj vatri velikih geopolitičkih igrača.

“NATO se stalno širi prema istoku, a Rusiji se to sve manje sviđa. Rusi su postavili dva zahtjeva: da Ukrajina proglasi neutralnost i da NATO ne primi Ukrajinu. Rusi nisu dobili ove sigurnosne garancije pa su ih odlučili dobiti u ratu. To je geopolitički značaj ovog rata. Rusi preuređuju sigurnosnu kartu kontinenta. Njihova vizija sigurnosne politike je da Rusija mora biti okružena neutralnom zonom kako bi se osjećali sigurno”, izjavio je.

Orban smatra da dolazi do promjene pozicija na čelu svijeta.

“Kako stvari stoje danas, Kina će uskoro biti najjača ekonomska i vojna sila na svijetu. Amerika je u padu, dok Kina jača. Mađarska, sa deset miliona, mora vješto da manevrira u takvom periodu. Mi smo u savezu sa Zapadom, ali također želimo da izgradimo povoljan odnos s novom supersilom u nastajanju. Ovo je složen zadatak koji pomiče granice umjetnosti za kreatore politike”, poručio je.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker