“NJEGOV SLjEDEĆI KORAK ODVEŠĆE GA U SMRT” – Progovorio čovjek koji Putina poznaje u dušu: Ovo je njegova NAJVEĆA SLABOST

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bivši oligarh Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji čovek Rusije, sada je jedan od njenih istaknutih disidenata i veliki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Čovek koji je stekao veliko bogatstvo na dubioznim privatizacijama i ruskom bezvlašću 90-ih i dobro poznaje rusku političku elitu, uveren je da je “Putin krenuo putem koji će dovesti do njegove smrti”.

– Čak i da pobedi u Ukrajini, on će, zbog problema u državi, početi rat s NATO-om. I na kraju će izgubiti taj rat. Da rat u Ukrajini nije odneo toliko života, rekao bih da sam zapravo prilično srećan jer je Putin krenuo putem koji će ga dovesti do smrti.

Ali njegova pobeda ili poraz u Ukrajini sada u potpunosti zavise od Zapada. Ako Zapad sada ne uspe, mogao bi da se suoči s vrućom granicom u Evropi dugom 2500 km – rekao je Hodorkovski u velikom razgovoru za “Fajnenšel tajms” dodajući da je promena režima u Rusiji moguća, ali samo silom.

Bio u zatvoru

Proglašen “stranim agentom” i od 2015. u egzilu u Londonu, Hodorkovski je proveo deset godina u ruskom zatvoru – od 2003. do 2013. godine. Razlog je bio politički sukob s Putinom koji je vlast u Rusiji osvojio 2000. godine. Kao jedan od najuticajnijih preduzetnika u Rusiji 90-ih, vlasnik naftne kompanije koju je, kako se priča, stvorio beskrupulozno kupujući naftna polja za sitniš, Hodorkovski je na ruskoj televiziji govorio o Putinovoj korupciji. Putin je procenio da bi Hodorkovski mogao biti prejaka opozicija pa ga je strpao u zatvor pod optužbama za utaju poreza. Posle ga je, doduše, i pomilovao, taman pre Olimpijskih igara u Sočiju.

– Siguran sam da je Putin mnogo puta zažalio zbog svoje odluke – kaže danas Hodorkovski. Učinio je to Putin zbog imidža u svetu. Danas mu je, ipak, važnije da zadrži vlast u Rusiji. I pre je Putin pokretao ratove kako bi zadržao politički rejting. Zato Hodorkovski misli da rat neće stati na Ukrajini.

– Verujem da je sledeći korak Kremlja vazdušna blokada Litvanije. To će omogućiti ruskom avio saobraćaju da leti tačno između Rusije i Kalinjingrada. Tada će se NATO suočiti s pitanjem šta učiniti – nagađa.

Inače, Hodorkovski, čija uloga u 90-ima, kada je bio među najbogatijima, nije do kraja razjašnjena, a spekuliše se da je “težak” oko 500 miliona dolara, i pre je upozoravao na mogućnost izbijanja rata i Putina kao opasnog čoveka. Ne slaže se s bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom da bi Putinu trebalo činiti ustupke i da je sličan bivšem dugogodišnjem ruskom lideru Leonidu Brežnjevu.

“Putin se nikad nije borio”

– Uz svo poštovanje prema Kisindžeru, on Putina doživljava kao nekakvog Brežnjeva. Ali Brežnjev nije bio gangster. Drugo, Brežnjev se borio u Drugom svetskom ratu. On i ljudi oko njega shvatili su da je rat najgora moguća stvar. Putin se nikada nije borio. On nema razumevanja za to kakvi su ratovi, on razume kompjuterske igrice i ratove na svom laptopu. Kisindžer ne shvata da ne sme da pregovara s gangsterom iz pozicije slabosti. On ne shvata da je za Putina rat samo normalan način da podigne svoj izborni rejting – ispričao je Hodorkovski.

Međutim, Putin ima i svoje slabosti, primećuje Hodorkovski. Posebno se to vidi u činjenici da nije proglasio opštu mobilizaciju za rat u Ukrajini.

– Da je bio potpuno uveren da je rusko društvo monolit, odavno bi te ljude povukao u rat. Ali Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ne usuđuju se da naoružaju svoj narod. Zelenski se nije bojao sopstvenog naroda i delio je oružje svima. Da Putin podeli 40.000 kalašnjikova u Moskvi, sutra više ne bi bio s nama – misli Hodorkovski.

Priznaje i da je 2000. godine, kada je došao na vlast, Putin imao podršku ruskih oligarha. Smatra i da ga ruski milijarder Roman Abramovič još uvek podržava i deluje kao njegov “agent”. –

– Putin je Abramoviču dao zeleno svetlo za učestovanje u jalovim mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine kako bi izbegao sankcije – govori.

“Ostao je isti KBG-ovac”

Na pitanje je li se Putin promenio u poslednjih dvadeset godina, Hodorkovski kaže da je ostao isti KGB-ovac i gangster, ali je uz to i vrlo talentovana osoba koja lako impresionira svog sagovornika i pokaže se drugačijim. Iz istog je razloga skeptičan i prema Alekseju Navaljnom, harizmatičnom Putinovom kritičaru koji je nedavno premešten u maksimalno čuvani zatvor. Iako dele mišljenje po pitanju rata u Ukrajini i potrebe za promenom režima u Rusiji, ne slažu se oko vizije budućnosti.

– Navaljni sebe vidi kao budućeg cara. Mislim da je vera u dobrog cara vrlo opasna ideja za današnju Rusiju jer svakoj osobi sličnoj caru treba neki spoljni neprijatelj da bi vladao – analizira Hodorkovski poredeći situaciju s Putinom.

Za kraj, smatra i da je Rusija deo Evrope.

– Činjenica da je Nemačka imala Hitlera nije Nemačku pretvorila u neevropsku zemlju – zaključuje.

(Jutarnji, Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
7 mjeseci ranije

Rusija je Sibir i nije Europa.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker