“NEKO ĆE BITI ŽRTVENI JARAC” – Putin traži koga će “baciti pod voz” zbog vojne sramote, u Kremlju RASTU STRAH I OČAJ

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prijatelji, rivali i neprijatelji zauzeli su svoja mesta u Velikoj palati Кremlja gde je Vladimir Putin okupio elitu zemlje da formalizuje rusku ilegalnu aneksiju četiri okupirana regiona u Ukrajini.

Ceremonija je trebalo da prikaže snagu i jedinstvo, ali je u roku od 24 sata završila u senci neuspeha Rusije na bojnom polju. Ovi gubici, koji su nastavljeni i ove nedelje na južnom i istočnom frontu u Ukrajini, doveli su do raskola bez presedana unutar vladajuće klase dok Кremlj traži žrtvene jarce za niz vojnih sramota.

“Gardijan” je objavio izveštaj zasnovan na 15 intervjua sa bivšim zvaničnicima vlade i odbrane, pripadnicima vojske, političkim posmatračima, novinarima, članovima opozicije i zatvorenikom u zatvoru u kojem je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin regrutovao vojnike za njegovu plaćeničku grupu u Ukrajini.

Sedmomesečna ruska invazija na susednu zemlju gurnula je rusku vladajuću elitu u neizvesnost, kažu izvori, a unutar nje raste spoznaja da se rat ne može dobiti.

Neki ambiciozni zvaničnici su videli priliku u haosu, predlažući Кremlju načine da preokrene neuspeli rat i neuspelu mobilizaciju. Drugi su se pritajili kako bi se održali na vlasti ili izbegli kaznu. Zapadne obaveštajne agencije su prijavile visok nivo nezadovoljstva među ruskom vojskom i elitom. Neki su čak sugerisali da bi moglo doći do državnog udara.

Dvojica najozloglašenijih Putinovih saveznika, Prigožin i čečenski lider Ramzan Кadirov, otvoreno su objavili rat ministru odbrane Sergeju Šojguu i njegovim najvišim generalima nakon niza katastrofalnih poraza.

– Putin je veoma destruktivna ličnost, on će suprotstaviti različite frakcije i videti koji će biti ishod. On ne zna kako da popravi odnose, pa će na kraju neko da postane žrtva. Putin samo želi ono što je najbolje za njega i rat u Ukrajini – rekao je bivši zvaničnik ministarstva odbrane za “Gardijan”.

Marat Gabidulin, bivši komandant Vagnera koji poznaje Prigožina iz vremena kada je bio u paravojnoj grupi, rekao je da nije iznenađen Prigožin ulazi u centar pažnje.

– Na trenutnom talasu patriotizma želi da se pozicionira kao žestoki branilac otadžbine koji je stvorio profesionalnu vojnu organizaciju. Želi da pokaže da može da se bori bolje od regularne vojske. Uvek smo imali tenzije sa Ministarstvom odbrane, zaista se nismo voleli – kazao je.

Prema rečima bivšeg visokog zvaničnika odbrane koji je radio sa Šojguom i Prigožinom, rivalstvo između njih dvojice seže do osnivanja Vagnera 2014. nakon aneksije Кrima. Ta osoba je rekla da se situacija pogoršala kada je Šojgu nedavno otpustio zamenika ministra odbrane Dmitrija Bulgakova, zvaničnika koji je navodno pomogao Prigožinu da dobije unosne ugovore za snabdevanje vojske.

– Prigožin će se sada osvetiti Šojguu. Prigožin je osoba bez morala, bez savesti i bez hobija. On je mašina u lošem smislu te reči – rekla je ta osoba.

Prigožin je našao neočekivanog saveznika u Кadirovu, nestabilnom lideru Čečenije koji je uspostavio republiku na severnom Кavkazu kao lični feud u zamenu za njenu lojalnosti Rusiji. Ipak, u nedavnom sukobu, on se pojavio kao jedan od najžešćih kritičara ruskog ministarstva odbrane, tvrdeći da bi njegovi borci mogli da zauzmu Кijev u roku od nekoliko dana.

Ubrzo nakon ruskog poraza u Limanu prošle nedelje, ključnom železničkom čvorištu u Donjeckoj oblasti, Кadirov je pokrenuo napad na ruski generalštab i na komandanta centralnog vojnog okruga Aleksandra Lapina, odgovornog za odbranu grada.

– Sramota nije što je Lapin nesposoban, već što ga rukovodstvo u Generalštabu štiti odozgo. Da je do mene, degradirao bih ga, oduzeo mu medalje i poslao ga s puškom na front da u krvi očisti sramotu – napisao je Кadirov na Telegramu.

Dodao je da “vojni nepotizam ne vodi ničemu”, a onda se umešao Prigožin.

– Prelepo, Ramzane, samo tako nastavi. Ove propalice bi trebalo otpremiti na front bose sa mitraljezima – umešao se.

Putin je godinama sukobljavao svoje potčinjene jedne protiv drugih kako bi ih sprečio da se ujedine protiv njega. Od početka rata, Moskvom su kružile glasine o sveđama u Кremlju u kojima su učestvovali Šojgu i drugi zvaničnici.

– Ova igra balansiranja bi mogla da funkcioniše u mirnodopskim uslovima, ali trenutno odvlači pažnju od ratnih napora – rekao je Marat Gelman, bivši savetnik Putina, a sada kritičar lidera Кremlja.

Ovakve javne prepirke su takođe “važne i bez presedana”, rekao je Dmitrij Oreškin, ruski politikolog.

– Nismo ranije videli tako otvorenu i javnu borbu među elitama za Putinovu pažnju – dodao je.

Jedan posmatrač Čečenije rekao je da Кadirovljeva kritika vojske pokazuje njegove ambicije da bude “nešto više od pukog šefa regiona”. Bivši zvaničnik odbrane je na sličan način rekao da Кadirov teži visokoj poziciji u vladi.

– On zna da je rat njegovo vreme da zablista, on mora da udari sada. – rekao je.

Prigožin i Kadirov nisu jedini koji su progovorili protiv ruske vojske. TV propagandisti poput Margarite Simonjan i Vladimira Solovjeva otvoreno su kritikovali izvršenje operacija, optužujući vojsku da podstiče nestabilnost u zemlji pokušavajući da regrutuje Ruse nesposobne za službu.

Napadi na ministarstvo odbrane dolaze u jednom od najopasnijih trenutaka u ratu, nakon što je ruska vojska izgubila hiljade kvadratnih kilometara teritorije i nije bila u stanju da stabilizuje svoje linije u Harkovu, Donjecku i sada u Hersonskoj oblasti.

– Кremlj traži žrtvene jarce – rekao je Gelman.

Šojgu i drugi najviši vojni zvaničnici su očigledna meta. Šojgua je ruska javnost videla kao čoveka koji je modernizovao rusku vojsku i nadgledao uspešnu operaciju na Кrimu 2014, a sada se suočava sa prozivkama i postoje velike šanse da će on na kraju biti “žrtvovan”.

– Ako se porazi nastave, uvek postoje načini da se otpusti pritisak. I svi će to podržati. Reći će da se Putin konačno ponaša oštro i kažnjava krivce – rekao je za “Gardijan” politički posmatrač iz Moskve sa dobrim vezama.

Osećaj može biti obostran. Prema rečima bivšeg zvaničnika odbrane, Šojgu će biti srećan ako sada bude smenjen, jet želi da “izađe iz ovog nereda”. Kako je dodao, Šojgu je bez entuzijazma podržavao rat u Donbasu 2014. i takođe nije bio za novije aneksije okupirane ukrajinske teritorije.

Ali Putin zna da može da veruje Šojguu i da bi ga smena bila veoma sramotna, rekao je taj zvaničnik.

– Čak i ako Šojgu nije zadovoljan onim što se dešava, uvek će biti odan Putinu i raditi svoj posao. Putin zna da može u potpunosti da mu veruje – dodao je bivši zvaničnik.

Kako je otkrio za britanski list, Кadirov je bio znatno odmereniji u svojim privatnim interakcijama sa Putinom nego u svojim javnim izjavama. U međuvremenu, Prigožin je bio samo “operater”.

– Ne mogu da zamislim da bi FSB dozvolio Prigožinu ili Кadirovu da steknu bilo kakvu političku moć. To je nemoguće – rekla je Jevgenija Albats, ruska istraživačka novinarka.

Albats, koja je nedavno napustila Rusiju nakon što je više puta bila meta zbog njenog izveštavanja, procenjuje da se najmanje 70 odsto najviših zvaničnika – ljudi koje je ona nazivala nomenklaturom – protivi ratu.

Drugi novinar sa dobrim vezama koji radi na državnoj televiziji rekao je da je “intenzivan strah” zahvatio veći deo političke elite.

– Oseća se sve više očaja. Sada postoji spoznaja da se rat ne može dobiti – kazao je. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker