Nekada svastika, danas slovo Z: Simbolika rata i izraz ideologije koja obilježava smrt

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rusiji je slovo “Z” pozitivan simbol agresije na Ukrajinu koji je prepoznatljiv u cijelom svijetu, dok je Ukrajini isključivo simbol agresije. Pojedinima, kojima je neprihvatljiv, ga poistovjećuju i s nacističkom svastikom.

U prvim danima invazije Rusije na Ukrajinu “Z” je bilo uočljivo na mnogim ruskim vojnim vozilima i uniformama. Nedugo poslije su se ovim simbolom počeli koristiti svi oni koji podržavaju agresiju. “Z” se tumači na različite načine. Tako se slovo Z ističe na svim proruskim skupovima, čime se ističe i širi simbolika koju je Rusija uspostavila u napadu na Ukrajinu.

Prvobitna pretpostavka je bila da se ovim omogućava razlikovanje od ukrajinske vojske tokom borbi. Globalna televizijska kuća Sky News je objavila da neki to shvataju kao porukom “Za pobjedu” ili “Zapad”. U Ministarstvu odbrane Rusije tvrde da je riječ o simbolu kojim se poziva na pobjedu. Ukazali su da slovom “V” poručuju “Snaga u istini” i “Zadatak će biti završen”.

Pojedina ruska vojna vozila i uniforme su obilježeni i kvadratom u kojem se nalazi “Z”. Smatra se da se time označavaju snage iz istočnog dijela Rusije ili snage koje su bile na ukrajinskom poluotoku Krim koji je Rusija 2014. anektirala.

Za protivnike agresije je “Z” isključivo simbol agresije i destrukcije koju agresija uzrokuje. Kao što se ruski predsjednik Vladimir Putin poredi s nacističkim zlotvorom Adolfom Hitlerom, tako se i ovo slovo poistovjećuje s nacističkom svastikom. Historičar Milivoj Bešlin ga doživljava kao simbolom ideologije ruske vlasti. Među onima je kojima je neprihvatljiv.

“Ekstremni desničari, neofašisti i ruskokolonaši, koji ga slave, morali bi biti hitno procesuirani zbog širenja mržnje i pozivanja na teror. Oni prizivaju krvoproliće i na Balkanu i ponosno, kao i svi fašisti od kako je nastala ta nakazna ideologija, slave smrti. ‘Viva la muerte’ – čuveni poklič fašista iz Španskog građanskog rata danas se na svim svjetskim jezicima univerzalno izgovara crtanjem ‘Z'”, izjavio je Bešlin za list Danas.

S druge strane, za neke je poređenje neprimjereno smatrajući da se ništa ne može porediti s nacističkim razaranjem.

Ruski simbol je asocirao i na holivudski film iz 2013. “Svjetski rat Z (World War Z)” u kojem je glavnu ulogu imao Brad Pitt. Asocijacija je utemeljena među onima koji (ne)opravdano strahuju od izbijanja trećeg svjetskog rata.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker