NATO NIJE DUGO ČEKAO! STIGAO MUNJEVIT ODGOVOR RUSKOJ PROVOKACIJI NA JADRANU: Poslali bombardere u niski prelet, u blizini i američki nosač aviona

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Američki vojni avioni su u ponedjeljak nešto poslije 15.00 sati nadlijetali Dubrovnik, kako je najavila američka komanda.

Naime, kako su kazali, radilo se o preletu u okviru kampanje nad zračnim prostorom nekoliko zemalja jugoistočne Evrope, čime se želi ukazati na “opredijeljenost” koju Sjedinjene Američke Države, zajedno sa članicama NATO-a, daju s leđa prema rata u Ukrajini.

Američka vojska je također u svom saopštenju navela da će u ponedjeljak popodne britanski bombarderi B-52 Stratofortress letjeti iznad nekih gradova jugoistočne Evrope u niskom letu.

Rusi na moru, NATO u vazduhu

„Avioni će oko 14.35 preleteti iznad glavnog grada Severne Makedonije Skoplja, a potom i Skenderbegovog trga u centru glavnog grada Albanije Tirane. Nakon toga će preletjeti crnogorsko primorje i oko 15.10 po lokalnom vremenu preletjeti vazdušni prostor iznad Dubrovnika”, najavili su i dodali:

“Svrha svakog nadletanja je demonstrirati posvećenost i garanciju sigurnosti Sjedinjenih Država svojim saveznicima i partnerima u NATO-u koji se nalaze u jugoistočnoj Evropi”

Međutim, rat u Ukrajini ne jenjava i ulazi u sedmi mjesec, a mir između dvije zaraćene zemlje se ne nazire. Iako posljedice ruske invazije osjeća cijeli svijet, čini se da su se “igre” malo po malo preselile i na našu teritoriju, budući da je Rusija u nedjelju napravila značajan korak isplovljavanjem četiri ratna broda u Jadransko more.

Odgovor na provokaciju

Iako su bili u međunarodnim vodama, njihov ulazak u uže područje Jadrana očigledna je provokacija, na koju je NATO, čini se, morao promptno odgovoriti, što je danas i učinio preletom desno iznad Dubrovnika, najjužnijeg grada u blizini koje su ruski brodovi i pojavili. Naime, pokušali su blokirati izlaz velikog američkog nosača aviona Harry Truman, koji se također nalazi u Jadranu.

Ministarstvo odbrane je sve saopštilo.

“Komanda HRM-a je svjesna prisustva, odnosno plovidbe brodova Ruske Federacije u Jadranskom moru. S obzirom na to da nije uočen ulazak brodova u teritorijalno more Republike Hrvatske, nije bilo razloga za reakciju”, odgovorili su iz Ministarstva obrane.

Usred sezone

NATO smatra da je ruska invazija na Ukrajinu krajem februara rezultirala širenjem i skorom pristupanjem Švedske i Finske alijansi, čime su se dvije evropske zemlje odrekle svoje tradicionalne neutralnosti.

Međutim, činjenica da su ruski ratni brodovi prisutni u našim vodama, a NATO ratni avioni lete iznad naših glava svakako nije ugodno, niti je dobro za turizam od kojeg Hrvatska živi. I to baš tokom sezone.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex