Napušteni ruski vojni kamp u šumi kod Kijeva otkriva sve strahote invazije na Ukrajinu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prvog dana ruske invazije na Ukrajinu napadnut je i Hostomel, grad u Kijevskoj oblasti. Bombardovanje nije prestalo narednih skoro mjesec, a uplašeni građani izlazili su iz skloništa samo da vide da li je još nešto od njihovog grada ostalo.

Sve to odvijalo se iz obližnje šume koja krije strahote invazije.

Ti ruski projektili i rakete koje su desetkovale zgrade, ubijali ljude i uništavali domove u Hostomelu ispaljene su iz velike ruske baze, koja je bila skrivena u šumi udaljenoj nekih četiri kilometra od grada. Nakon povlačenja ruskih trupa iz Kijevske oblasti, sada su na toj lokaciji samo ostaci nekada prostranog vojnog kampa u kojem su se “kovale” strategije.

Ukrajinski specijalci na mjestu nekadašnjeg kampa sada pokušavaju prikupiti tragove koji će ih uputiti na to šta su planovi Rusije za glavni grad.

Vjeruju da, dok su ruske trupe jurišale prema Kijevu, 6.000 marinaca je postavilo kamp u ovoj borovoj šumi na mjesec dana. Pretpostavljaju da je u tom kampu bio i glavni zapovjedni štab, kao i da su upravo iz ove šume ruski vojnici napadali Kijev, Hostomel i Buču.

“Ovdje su donijeli odluku o razmještaju daljnjih akcija, o smjerovima ofanzive, taktici djelovanja i tako dalje”, rekao je ukrajinski specijalac za CNN, pokazujući gdje se nalazi svaki dio operacije.

Na ovom prostoru su vidljivi ostaci ogromnih žljebova gdje su vojnici ispaljivali projektile, diskova ispaljenih projektila i sanduka za streljivo. Ruske snage su izgradile zemunice, zapovjedna mjesta, skladišta streljiva i komunikacijske linije koristeći drveće iz šume. Spavali su u podzemnim utvrdama, prekrivenim drvetom i zelenim drvenim kutijama u kojima su se nekoć nalazili višecjevni raketni bacači BM-21 i cijevno topništvo. Šuma je također bila prepuna kontejnera s hranom s natpisom ruske vojske.

Pripadnik specijalne jedinice otkrio je ostavljenu pokvašenu bilježnicu s uputama iz prethodne misije u Azerbejdžanu. Na mjestu događaja također je otkriven ruski priručnik za maskiranje i prikrivanje, zajedno s odjećom i obućom.

Pokazujući veličinu kampa, jedan je časnik rekao za CNN: “Rusi se ne bore kvalitetom, već kvantitetom.”

“Oni vojnike ne smatraju ljudima, oni su za njih topovsko meso i potrošni materijal. Taktika ruske vojske nalikuje, možda, srednjem vijeku, kada su uzimali ne vještinom, već količinom”, dodao je.

Teror ruskih vojnika nad stanovništvom Ukrajine

Ostavi vojne opreme, odjeća, hrana i utvrda nisu jedino što su Rusi ostavili iza sebe. Mučenja, poniženja i plitki grobovi opsjedaju kijevska sela upravo zbog vojnika čije sjedište je bilo u ovoj šumi. Ruski vojnici su upadali u obližnja naselja, zauzimali domove i terorisali stanovnike s kojima su došli u kontakt.

Vitaliy Chernysh, iz sela Zdvyzhivka na periferiji Kijeva, rekao je da je vozio bicikl kroz svoje selo kada su ga uhvatile ruske snage, koje su “lovile naciste”. Rekao je da su ga držali skoro 24 sata. Chernysh se sjeća kako se molio u onome što je mislio da će mu biti posljednje minute života.

“Bio sam vezanih očiju, vezanih ruku i oko mene su pucali”, rekao je on za CNN.

Kaže kako je bio prisiljen proći kroz minsko polje, a da je zatim zatvoren u šupi gdje su ga fizički maltretirali. Prijetili su mu da će biti poliven benzinom, kao i to da će ga odvesti u krematorij.

“Tukli su me po rukama i nogama, ispod struka. Ostale su modrice. Mislio sam da mi je noga slomljena, šepao sam. Ali, živ sam i zdrav, hvala Bogu”, rekao je.

U njegovom vrtu, raketna artiljerija još uvijek leži kao dnevni podsjetnik na njegovo bolnu iskušenje i skoro mjesec dana pod ruskom okupacijom i napadom.

Chernysh je preživio, ali ostali stanovnici nisu imali toliko sreće. Lokalni sveštenik Vasilij Benca kaže da su ljudi u obližnjim selima uglavnom bili u strahu izaći iz podruma. Kaže kako se on pak usudio, ali da je zatekao pet unakaženih tijela muškaraca u vrtu te još dvojicu u šumi.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker