Najpoznatiji snajperista svijeta Vali se vratio iz Ukrajine, otkrio je jezive detalje: “Smrdjelo je na smrt”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Misteriozni kanadski veteran poznat pod nadimkom “Vali” vratio se s ukrajinskog ratišta. Vali ima reputaciju najboljeg snajperiste na svijetu, a nakon što se vratio u rodni Kvebek, dao je intervju.

Iako su ga ruski propagandisti u nekoliko navrata proglasili mrtvim, on se vratio živ i zdrav. Međutim, “nekoliko puta” je bio blizu da izgubi svoj život.

Stravično iskustvo

Kako je rekao, bio je smješten s ukrajinskom jedinicom negdje u Donbasu, gdje Rusi sedmicama provode veliku ofanzivu ističući superiornost u vatrenoj moći i dometu teške artiljerije. Vali je ispričao tragičnu scenu sa svoje posljednje borbene misije.

Jedno jutro je zauzeo snajperski položaj u blizini ukrajinskog rova koji je bio izravno izložen vatri ruskih tenkova. Tada su dvojica mobiliziranih ukrajinskih vojnika izašla zapaliti cigaretu. Međutim, završilo se kobno, kada ih je pogodila “visoko precizna” granata iz ruskog tenka.

– Rekao sam im da se tako ne izlažu, ali nisu me slušali. Čvrsto je eksplodirala. Vidio sam kako geleri prolaze poput lasera. Tijelo mi se napelo. Nisam ništa čuo, odmah me zaboljela glava. Bilo je stvarno nasilno. mrdjelo je na smrt, teško je to opisati, to je jezivi miris pougljenjenog mesa, sumpora i hemikalija. Tako je neljudski, taj miris – rekao je Vali.

Valijeva supruga za kanadski “La Presse” je ispričala kako je nazvao usred ponoći i govorio kako misli da je uradio dovoljno, a onda pitao “je li učinio dovoljno”, kao da je želio da mu kaže da se vrati.

Srce mu se vraća na front

Vali je rekao kako se i zabrinuo da bi njegov sin mogao ostati bez oca.

– Tokom proteklih nekoliko mjeseci, dok sam se borio u Ukrajini, moj sin je postupno počeo zaboravljati na mene. Osjetio sam to na videopozivima. Tako sam vidio kako bi bilo da moram umrijeti u bitci. Moj sin me više ne bi prepoznao. Ja bih tada postao priča za ispričati. Ja bih bio taj otac koji je jednom otišao u Ukrajinu i nikad se nije vratio – rekao je Vali.

Međutim, on nikada nije krio da voli ratišta i kaže da mu se srce vraća na front, ali da se igrao sa srećom i da ne želi izgubiti ono što ima kod kuće.

Komplikacije s oružjem

Potom je ispričao kako su dolaskom u Ukrajinu uslijedile komplikacije s oružjem.

– Morao si poznavati nekoga ko je poznavao nekoga ko ti je rekao da će ti u nekoj staroj brijačnici dati AK-47. Morao si se tako petljati s vojničkom opremom skupljajući komade i municiju lijevo-desno, s oružjem koje je u više ili manje dobrom stanju. Mnogi se isprse kad stižu u Ukrajinu, ali odlaze s repom među nogama – rekao je Wali.

On je istakao da se veliki broj dobrovoljaca vratio kući i prije nego su otišli na frontu. Kako kaže Vali, on je na kraju ispalio samo dva metka jer nikada nije došao u domet neprijateljske paljbe. Kazao je da se u Ukrajini vodi “rat strojeva”.

– To je “rat strojeva”, gdje “iznimno hrabri” ukrajinski vojnici trpe vrlo teške gubitke od granatiranja, ali “propuštaju mnoge prilike” da oslabe neprijatelja jer im nedostaje tehničko vojno znanje – kazao je Vali za La Presse”, objasnivši najveći problem ukrajinske strane.(Avaz)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker