MOSKVA ZAUSTAVLJENA / Da li će američki raketni sistem HIMARS biti prevaga koja će donijeti pobjedu Ukrajini?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Odgovarajući na ukrajinske pozive za više preciznog oružja dugog dometa, SAD su prošle sedmice rekle da će poslati više artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) u Kijev kao dio novog paketa oružja vrijednog 400 miliona dolara.

Može li novi HIMARS preokrenuti bitku u Donbasu u korist Ukrajine?

U ponedjeljak, 11. jula, ogromna eksplozija potresla je ukrajinski grad Nova Kahovka u južnoj oblasti Herson u, kako su ukrajinski vojni zvaničnici rekli, napadu na rusko skladište municije. Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak pripisao je uspjeh napada korištenju sistema HIMARS koji je isporučio SAD. Ruska administracija u regionu je međutim rekla da je u napadu uništeno hemijsko skladište, piše France24.

Kako se rat u Donbasu nastavlja, ukrajinska vojska koristi preciznu artiljeriju dugog dometa sa značajnim efektom, naglašavajući ulogu koju su HIMARS igrali na bojnom polju.

HIMARS, laki raketni bacač montiran na okvir kamiona, poznat je po svom dometu i preciznosti i potencijalno može biti rješenje za nemilosrdnu rusku kampanju granatiranja.

“Ovaj sistem će omogućiti Ukrajincima da pucaju precizno sa sigurne udaljenosti i ​​da unište identifikovane ciljeve kao što je bio slučaj u Hersonu, gdje su napali nekoliko skladišta oružja izdaleka”, rekao je general Dominique Trinquand, bivši šef francuske vojne misije za UN.

Brži, lakši, jednostavniji

Lakši i jednostavniji za raspoređivanje od starijeg M270 višestrukog raketnog sistema ili MLRS, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) može ispaliti istu municiju kao i M270 MLRS. Na bojnom polju, HIMARS stoga može dopuniti MLRS.

Što se tiče dometa, HIMARS može ispaljivati ​​navođene rakete (GMLRS) dometa od 15 do 84 kilometra.

Sistem također može lansirati drugu municiju dugog dometa, kao što je Army Tactical Missile System (ATACMS) koji ima domet od 165 kilometara i 300 kilometara za neke verzije.

Prema Financial Timesu, Ukrajinci su zatražili od Washingtona da obezbijedi ATACMS većeg dometa koji se može koristiti sa HIMARS-om. Ali zahtjev su Amerikanci odbili.

“Ne želimo da preduzimamo korake koji proširuju sukob i stoga neka uvjeravanja koja smo tražili u kontekstu ovih konkretnih sistema imaju na umu da ne želimo da se ovi sistemi koriste za napad na rusku teritoriju”, rekao je novinarima Colin Kahl, američki podsekretar odbrane.

Dodao je da su SAD razgovarale sa ukrajinskim zvaničnicima o vrstama municije koja će biti dostavljena, ali je utvrđeno da GMLRS od 70 kilometara “može precizno opsluživati ​​svaku metu koja im je potrebna”. SAD će, kako je rekao, obezbijediti više municije i HIMRAS sistema kako se borbe budu odvijale ako se za to ukaže potreba.

“Mislim da su Amerikanci zabrinuti za ispravnu upotrebu ovog oružja jer ne žele da se ono koristi u napadima na ciljeve duboko na ruskoj teritoriji, poput Belgoroda”, rekao je Frank Ledwidge, bivši britanski vojni obavještajac i sadašnji predavač u Portsmouthu Univerzitet. “Oni su takođe zabrinuti da ovi sistemi padnu u ruke Rusije zbog njihove osetljivosti”, dodao je.

HIMARS su razvijeni za brzu implementaciju. Sistem sadrži jednu podlogu za smanjenje težine i montiran je na kamion umjesto na oklopno gusjenično vozilo kako bi se povećala njegova brzina. Ovo čini sistem sposobnim za pucanje i izmicanje napadu.

Stoga se mogu rasporediti u kratkom vremenskom periodu, ispaliti preciznu municiju na svoj cilj i brzo napustiti područje kako ne bi bili pogođeni neprijateljskom vatrom. HIMARS je dizajniran za nošenje male posade od tri osobe i za ponovno punjenje za tri do pet minuta. Logistički, to ih čini lakim za transport.

Moskva je dugo zavisila od mehanizovane artiljerije u sukobu. Tokom Drugog svetskog rata, Josif Staljin je jednom čuveno rekao: “Artiljerija je bog rata”.

Mehanizirana artiljerija je brza, jeftina, relativno niskotehnološka i manevarska što omogućava da se izbjegne protu-topnička vatra.

Međutim, osim navođene municije, artiljerija nije precizno oružje. Vremenski uslovi, kretanje mete, loši proračuni posade mogu utjecati na preciznost, što upotrebu artiljerije čini igrom brojeva. Ključ igre je velika brzina paljbe. Nenavođena municija mora biti lansirana u ogromnim količinama da pokrije cijelo područje.

“Rusi pucaju masovno da unište što je više moguće, dok Ukrajinci moraju da udare precizno kako bi izbegli uništavanje svoje zemlje“, rekao je Trinkvand.

Artiljerija je spas ruske vojske u ovom ratu jer njihove zračne snage nemaju precizno navođenu municiju, a zalihe krstarećih projektila su se smanjile nakon pretjerane upotrebe na početku rata.

Ruska vojska je dosljedno koristila svoju vatrenu moć da potčini svaki grad prije nego što uđe u njega. Stručnjaci vjeruju da ruska vojska posjeduje zdravu zalihu artiljerijskih granata i da je Moskva sposobna da proizvodi niskotehnološku, nenavođenu municiju, jer su sve njene komponente dostupne u zemlji, čime se negiraju efekti sankcija.

Logistika, ruska Ahilova peta

Međutim, ruska Ahilova peta je njen logistički lanac. Obimne željeznice u zemlji koriste se za transport opreme koja je potrebna vojsci do ukrajinske granice. Međutim, nakon dolaska na granicu, Rusi nemaju dovoljno kamiona da prevezu svoju vojnu opremu na prve linije fronta.

S obzirom na izazove u transportu, sigurnost oružja koje je već transportirano i uskladišteno u skladištima iza linije fronta u Ukrajini je kritična za Ruse.

HIMARS su kritični jer mogu gađati ruska skladišta municije i logistiku, sprečavajući rusku artiljeriju da podrži rusko napredovanje na istoku.

“HIMARS se smatra oružjem za zabranu, namijenjen je da spriječi zalihe da dođu do fronta”, rekao je Ledwidge.

“Dvanaest skladišta municije je već uništeno, svaki razuman komandant bi transportovao skladišta municije 80 kilometara od prve linije fronta, što bi ograničilo artiljeriju, ali nedostatak kamiona Rusa, kao i sporost i neefikasnost su ih zaustavili da to provedu”, primjetio je on.

Istakao je da je ova skladišta vrlo lako otkriti putem dronova ili satelita zbog njihove ogromne veličine.

“Ovi sistemi su veoma relevantni za napade iza ruskih linija, potiskujući skladišta municije i rusku arhitekturu za njihovu artiljerijsku i protivvazdušnu mrežu. Već su srušili nekoliko ruskih komandnih i kontrolnih punktova, čime su poremetili ruski komandni lanac”, rekao je Niklas Masuhr, viši istraživač u Centru za sigurnosne studije (CSS) sa sjedištem u Cirihu.

“Rusi će morati da budu oprezni šta da rasporede blizu fronta”, dodao je on.

“Ovi sistemi su došli u savršenom trenutku za Ukrajince, jer se Rusi pregrupišu kako bi pokrenuli nove napade u Donbasu”, istakao je Masuhr.

Kec u rukavu ili trik

Nesposobnost ruske protuvazdušne odbrane da otkrije i presretne vatru HIMARS-a, kao i nedostatak ruskih obavještajnih, osmatračkih i izviđačkih platformi (ISR), odnosno dronova, uočljivi su u sukobu u Ukrajini.

“Ruski sistem protivvazdušne odbrane S400 je također označen kao protivraketni sistem, ali nije bio u stanju da otkrije ili zaustavi HIMARS”, rekao je Ledwidge.

Međutim, Rusi rade na rješenju. Iran se sprema da pošalje bespilotne letjelice u Rusiju, prema američkim zvaničnicima, a ruski predsjednik Vladimir Putin će sljedeće sedmice posjetiti Iran u pokušaju da unaprijedi bilateralne odnose.

U tom slučaju Rusija će moći uništiti određeni broj sistema koje su SAD i njihovi saveznici poslali Ukrajini.

“Nedostatak HIMARS sistema će značiti da će Ukrajinci morati mudro da biraju gdje će ih rasporediti”, objasnio je Trinkvand.

Efikasnost HIMARS-a u nadolazećoj bitci za Donbas bit će određena odlukama Ukrajinaca o njegovoj upotrebi i njihovom sposobnošću da spriječe Ruse da ga pronađu. U ovom trenutku, HIMARS je ogromna prijetnja ruskom napredovanju na istoku , ali samo će vrijeme pokazati da li će tako i ostati.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker