Međunarodni sud u Hagu izdao NALOG ZA PUTINOVO HAPŠENJE

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je naloge za hapšenje predsednika Vladimira Putina i komesarke ruskog predsednika za prava dece Marije Aleksejevne Lvove-Belove, optuživši ruskog lidera da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

U saopštenju MKS je naveo da postoje „razumni razlozi“ da se veruje da ruski lider „snosi krivičnu odgovornost“ za „ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) sa okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.”

Piše da takođe postoje „razumni razlozi“ da se veruje da Lvova-Belova „snosi individualnu krivičnu odgovornost“ za „ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju”.

Nalozi su izdati na zahtev koje je tužilaštvo predalo 22. februara.

Izveštaj UN-a

Podsetimo, juče je istražno telo pod mandatom UN objavilo izveštaj u kojem se navodi da je Rusija počinila širok spektar ratnih zločina u Ukrajini, kao što su namerna ubistva, mučenje i masovna deportacija dece.

Izveštaj je zasnovan na više od 500 intervjua, kao i na satelitskim snimcima i posetama mestima zatočenja i grobnicama. Nezavisna međunarodna istražna komisija za Ukrajinu saopštila je da su ruske snage izvršile “neselektivne i neproporcionalne” napade na Ukrajinu, pribegle mučenju, ubile civile van borbe i nisu preduzele mere da zaštite ukrajinsko stanovništvo.

„Ruske vlasti su počinile brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava i kršenja međunarodnog prava, ljudskih prava, pored širokog spektra ratnih zločina…“, navodi se u izveštaju.

U dokumentu se navode detalji o metodama mučenja koje se koriste u ruskim pritvorskim objektima u kojima su žrtve bile podvrgnute električnim udarima pomoću vojnog telefona – tretman poznat kao “poziv (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu” – ili su bile okačene da vise sa plafona u “položaju papagaja”.

Rusija poriče da je počinila zločine ili da je gađala civile u Ukrajini.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.