KRAJ TENKOVSKE ERE – Sukob u Ukrajini pokazao svu ranjivost oklopnog naoružanja!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Tenk će u budućnosti postati tehnološki nezavisna, moderna, modularna i besposadna platforma, kaže stručni konsultant Goran Stojanović

Ruski oklop uništen, tenkovi su staro gvožđe; Ukrajinci satiru tenkove; Oklopne jedinice Rusije podbacile. Ovo je samo deo naslova, tvrdnji i analiza o sudbini ruskog oklopnog naoružanja u invaziji na Ukrajinu. Od prvog dana kad je ruska vojska krenula u operaciju, tenkovi, odnosno kombinacija oklopnih i mehanizovanih jedinica igrali su glavnu ulogu.

Bez logističke podrške

Šok je usledio kad su s terena počele da stižu slike i snimci uništenih ili zarobljenih tenkova. Zatim je usledio informacioni rat o stotinama uništenih tenkova, borbenih vozila pešadije. Sve ovo uveravalo je da su ruski tenkisti nesposobni, neobučeni, da ruski tenkovi ništa ne valjaju čim ih jedan “džavelin”, švedsko-britanski NLAW, švedski AT-4 uništavaju, a oni gore ko kutija šibica.

Izrael i Turska platili greške – Lekcije iz Libana i Sirije

Scenario sličan ovom s ruskim tenkovima u Ukrajini doživeo je Izrael u libanskoj kalvariji, kada su u bici s Hezbolahom u jednom danu trajno izgubili 50 tenkova tipa “merkava”. Skoro svi su većinom bili uništeni ili onesposobljeni protivoklopnim raketama tipa “kornet E” i “RPG-29 vampir”. Osim toga, stradalo je 30 članova tenkovskih posada, a ranjeno 100 vojnika i dva komandanta oklopnih bataljona. Slično su prošli i turski tenkovi tipa “leopard 2”, kupljeni u Nemačkoj, koji su lako eliminisani tokom angažovanja u Siriji. Turska je u Siriji izgubila ukupno 33 tenka.

– Ono što su pokazala trenutna dešavanja u Ukrajini u vezi sa oklopno-mehanizovanim jedinicama jeste da će se u narednom periodu ažurirati neke od knjiga upotrebe tenkova bez podrške pešadije i izviđačkih jedinica, pogotovo u uslovima “prijateljskog” okruženja, raditi na usavršavanju posada i koordinaciji s drugim rodovima vojske, ali i izvršiti dodatna poboljšanja i modernizacija oklopnih borbenih sredstava (pasivnih i aktivnih sistema za osmatranje situacije, protivmera, senzora detekcije pretnji i ozračivanja i drugo) kako bi oklopno mehanizovane jedinice, odnosno tenkovi mogli ispratiti neverovatan skok u jeftinoj tehnologiji – kaže za Kurir stručni konsultant za oklopno oružje Goran Stojanović.

Prema njegovim rečima, tenk kao trenutna platforma neće biti zamenjen bar do 2050. godine. – Ono što očekujemo je da će tenk postati više tehnološki nezavisna, moderna, modularna platforma, koja će na kraju postati besposadna – dodaje on i naglašava:

Psihološki značaj

– Do 2050. tenk će biti i dalje vrlo bitno oruđe na bojnom polju, kako materijalno tako i psihološko. Ruske jedinice su krenule u invaziju na Ukrajinu sa tenkovima koji su imali municije dovoljno u obrtnom transporteru. Kada su je vrlo brzo potrošili, posade su ostavljale tenkove i odlazile. Neki tenkovi su bili puni goriva, ali ne i municije. Izuzetak su bili oni tenkovi koje su napadale protivoklopne rakete i dronovi. Bilo je tenkova koji su imali otkinute kupole. Ono što je bio najveći problem u angažovanju ruskog oklopa u Ukrajini je totalno odsustvo logističke podrške.

Kurir.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker