Kamala Harris će postati prva žena na poziciji potpredsjednika SAD-a ako pobijedi Joe Biden

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kamala Harris, aktuelna senatorica iz Kalifornije gdje su demokrate uživale najveću podršku na predsjedničkim izborima, postat će prva potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država u historiji ove zemlje, ukoliko za predsjednika pobijedi Joe Biden.

rfghzututr

{module Oglas 1 – 2020}

To što bi trebalo da žena prvi put u američkoj historiji bude izabrana za potpredsjednika države nije jedina specifičnost proteklih izbora. Kamala Harris će biti i prva crnkinja, kao i prva osoba azijskog porijekla na toj poziciji.

Kamala Harris je rođena 1964. godine u kalifornijskom gradu Oaklandu u zaljevu San Francisca.

Majka Shyamala Gopalan stigla je u SAD iz Indije 1958. i po zanimanju je biologinja specijalizirana u genetskom istraživanju raka grudi. Otac Donald Harris je rođen na otočnoj državi Jamajka i po zanimanju je ekonomista.

Kamala Harris ima, dakle, indijske i afričke korijene. Često je opisivana kao ženska verzija Baracka Obame. Po zanimanju je pravnica. Studirala je na univerzitetima Howard i Hastings. Bivša je državna tužiteljica Kalifornije.
{module Oglas 0 – 2020}
Radila je prvo kao zamjenica tužitelja grada Alameda, 2003. izabrana je za tužiteljicu San Francisca, a 2010. postala je glavna tužiteljica Kalifornije te je na tom položaju 2014. potvrđena. Bila je prva žena na tom položaju.

Kandidirala se 2016. za Senat i dobila najviše glasova.

Tipična je predstavnica američkog multikulturnog društva. Kršćanka je Baptističke crkve, ali je odgajana u hinduističkoj kulturi. Preko supruga se upoznala sa judaizmom. Udala se za bijelca, židova, advokata Douglasa Emhoffa.

Harris je bila vezana za sina Joea Bidena, Beaua, koji je preminuo 2015. On je bio je glavni tužitelj u Delawareu, a ona u Kaliforniji, te su se često telefonski čuli i borili za iste ciljeve. To prijateljstvo je bilo presudno da prihvati kandidaturu za potpredsjednicu.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker