Imamo četiri nedjelje da zaustavimo Rusiju inače će pregaziti Ukrajinu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Ono što smo radili vrlo je proračunato”, rekao je za CNN neimenovani visoki američki dužnosnik. “Ali imamo samo otprilike četiri sedmice, računajući od sada” da to izvedemo, dodao je

Bijela kuća vjeruje kako ima “rok od četiri sedmice” da spriječi potencijalnu rusku invaziju na Ukrajinu nakon što je Moskva zaprijetila da će odgovoriti “vojnim sredstvima” ako se njezini sigurnosni zahtjevi prema Zapadu ne shvate ozbiljno.

Američki predsjednik Joe Biden zadužio je svoj tim za nacionalnu sigurnost da pokuša odvratiti Kremlj od mogućeg napada na Ukrajinu prije nekoliko mjeseci, kad je Rusija počela gomilati vojnike blizu granice s Ukrajinom, izvijestio je CNN kasno u nedjelju, kako prenosi The Telegraph.

“Ono što smo radili vrlo je proračunato”, rekao je za CNN neimenovani visoki američki dužnosnik. “Ali imamo samo otprilike četiri sedmice, računajući od sada” da to izvedemo, dodao je.

U rijetkoj javnoj gesti, rusko ministarstvo vanjskih poslova prošle je sedmice otkrilo nacrt sigurnosnog sporazuma sa SAD-om i NATO-om, obznanivši time ruske ‘crvene linije’ kada je riječ o europskoj sigurnosti.

Najviši ruski dužnosnici potvrdili su u ponedjeljak kako još nisu čuli ništa od Washingtona o svojim prijedlozima.

Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, rekao je novinskoj agenciji Interfax kako je Moskva i dalje spremna čekati službenu reakciju iako, kako je rekao, nije siguran “u kojem će obliku ona biti”.

Neki od prijedloga navedenih u dokumentima u osam točaka – uključujući zahtjev NATO-u da zabrani bivšim sovjetskim državama poput Ukrajine da se pridruže savezu – opisani su kao neodrživi i u temelju proturječni NATO-ovim načelima.

Moskva insistira da NATO-ove trupe i vojne aktivnosti u blizini njezine granice ugrožavaju sigurnost Rusije te je naglasila da će upotrijebiti “vojna sredstva” kako bi potisnula moguće širenje NATO-a na istok.

CNN je u nedjelju izvijestio o užurbanim diplomatskim aktivnostima SAD-a, uključujući odlazak direktora CIA-e Williama Burnsa u Moskvu u decembru, kao dio napora Bidenove administracije da odvrati Rusiju od napada na Ukrajinu.

Sjedinjene Države također se bave skiciranjem sankcija protiv Rusije, koje bi trebale stupiti na snagu ukoliko Moskva odluči nastaviti smjerom koji bi mogao dovesti do invazije.

SAD je, međutim, imao poteškoća u priključivanju svih članica Europske unije sankcijama koje bi također mogle uključivati zabranu ruskim državnim bankama da imaju otvorene devizne račune u SAD-u i zabranu Rusiji da koristi sustav bankovnih prijenosa SWIFT.

Komentirajući izvješće CNN-a, Rjabkov se požalio da SAD “vjerojatno nema što drugo raditi” osim da radi na planu odbrane Ukrajine od ruske agresije, dodajući da se “(Ukrajina) nema od čega braniti”.

On je pozvao Washington da sjedne na razgovor, opisavši rusku sigurnosnu zabrinutost kao “hitno pitanje koje se mora riješiti bez odgađanja”.

U Kijevu je predsjednik ukrajinskog vijeća za sigurnost i nacionalnu obranu Oleskij Danilov rekao kako Ukrajina ne planira uvesti izvanredno stanje te ne vidi neposrednu opasnost od ruskih vojnika na granici.

No, kako je rekao Danilov u ponedjeljak za internetsku stranicu Apostrof, to bi se moglo promijeniti preko noći.

Rusija je 2014. anektirala poluotok Krim i Ukrajina se još bori protiv separatista na istoku zemlje, koje podržava Moskva. (Oslobođenje)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker