”HEROJ ČEČENIJE” – Kadirov je postao prvi dobitnik nagrade koju je sam uveo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjedavajući regionalnog parlamenta Magomed Daudov je saopštio da je šef Čečenije Ramzan Kadirov dobio titulu Heroja Čečenske Republike. Medalja je uručena dan ranije.

Nagradu je u oktobru prošle godine usvojio lično Kadirov.

Dodijeljena je “za izuzetne zasluge Čečeniji povezane sa izvršenjem herojskog djela”, a predstavlja osmokraku zvijezdu napravljenu od 70 grama zlata. Vlasnik ove nagrade ima pravo na socijalna davanja i novčanu isplatu.

Odluku o dodjeli zvanja donosi načelnik regije. Kadirov je napisao da nagradu planiraju uručiti ljudima iz Čečenije koji se bore u Ukrajini, ali ju je prvi dobio sam Kadirov. Daudov je čestitao načelniku na ovom događaju, ističući da se zasluge Kadirova za republiku i Rusiju “ne mogu precijeniti” i da su “vrijedne posebne studije”.

Nakon toga, na mreži je počelo da se govori o tome da je Kadirov sam sebe proglasio herojem Čečenije, a republički ministar štampe Ahmed Dudajev morao je da objavi video sa demantom. On je naveo da svaki put “uspjesi i postignuća” u Čečeniji izazovu aktivnost”biološkog smeća”. Prema Dudajevu, Kadirov nije sebi dodijelio tu titulu, to je bila inicijativa čečenskog premijera Muslima Hačijeva. Kao dokaz je pokazao dekret odštampan na papiru u zlatnom okviru, gdje je olovkom ispisan broj 26. decembar.

Hačijev je također podsjetio da je Kadirov heroj Rusije, tzv. Donjecke i Luganske narodnih republika i muslimanskog ummeta.

“A vi, đubre, tu ne možete ništa“, zaključio je svoj govor.

Ranije je čečenski parlament dao Ramzanu Kadirovu titulu “oca naroda”. Odgovarajuće izmjene su izvršene i u Ustavu Republike. Istovremeno, dokument je dopunjen naznakom da je šef Čečenije garant “ljudskih i građanskih prava i sloboda” u regionu, a također je odgovoran za teritorijalni integritet i održavanje mira i harmonije.

Kadirov je na čelu Čečenije od 2007. godine. Aktivisti za ljudska prava su ga više puta optuživali za kršenje ljudskih prava, kao i za otmicu i ubistvo njegovih kritičara. On je pod sankcijama EU, SAD i niza drugih zemalja.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex