GUBE MOTIV ZA BORBU / Ruska vazdušna flota u problemima: Padobranci demoralisani, regruti odbijaju vojne pozive

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zbog navodnog masovnog odbijanja oficira ruskih vazdušno-desantnih snaga da učestvuju u borbama u Ukrajini, ruska padobranska komanda pokušava angažovati izvođače da popune upražnjena mjesta, ali čak ni oni ne izgledaju voljni da se bore.

Rusija sve više koristi profesionalce po ugovoru za zamjenu regruta u elitnim vojnim jedinicama.

Nakon velikih gubitaka ruskih padobranaca u sukobima sa ukrajinskom vojskom, komanda vazdušno-desantnih trupa (VDV) pokušava da povrati moral i borbenu sposobnost jedinica, objašnjava se u saopćenju ukrajinske obavještajne vojne službe.

Poseban fokus stavlja se na jedinice u kojima je u akciji poginulo više od 60 posto populacije i jedinice u kojima su demoralisani vojnici odbili da nastave službu.

Čini se da je najveći problem za ruske snage masovno odbijanje komandnog osoblja jedinica VDV da učestvuje u borbama u Ukrajini. Čak su i radnici po ugovoru, kojima su hitno dodijeljeni oficirski činovi, navodno odbili da popune pozicije od komandira voda do komandanta bataljona.

Članovi ruskog generalštaba u Ukrajini dobili su instrukcije da istraže svaki slučaj odbijanja i ubijede komandante da se vrate u svoje jedinice obećavajući socijalna davanja i vladine naknade.

Ruske padobranske divizije – koje se smatraju jednom od elitnih jedinica u zemlji – susrele su se sa nizom problema od invazije na Ukrajinu, narušavajući nekada prestižnu oznaku koju je jedinica imala.

Ukrajinski obavještajci su još u julu izvijestili da su padobranci 106. i 76. zračno-desantne divizije odbijali da nastave borbu u borbenim operacijama u Ukrajini i da se vraćaju iz Luganske oblasti na teritoriju Ruske Federacije, navodi ukrajinska Pravda.

Vojnici su otpušteni, a nekima je zaprijećeno krivičnim gonjenjem zbog dezertiranja ili neispunjavanja naređenja, piše list na svom Telegram kanalu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
1 Komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
1 mjesec ranije

Ukrajinci su toliko “uspješni” da ih eto pred Moskvom

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker