Finska kuca na vrata NATO-a: Zbog čega bi ulazak male vojne sile bila loša vijest za Rusiju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zvaničnici Finske ove sedmice bi trebali raspravljati o tome da li će ova zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu što bi moglo značajno promijeniti strukturu ove vojnopolitičke alijanse.

Prema pisanju CNN-a, Komitet za vanjske poslove Finske krajem sedmice bi trebao javnosti predstaviti odgovor na vladin sigurnosni izvještaj koji između ostalog uključuje i opciju pridruživanja alijansi.

Nakon toga, u finskom parlamentu bi se trebala održati vanredna rasprava o tome da li će odobriti preporuke koje se tiču ulaska u NATO.

“U ovom trenutku, vrlo je vjerovatno da će NATO pozvati zemlju da razgovara o pristupanju alijansi. Općenito se vjeruje da će se to dogoditi vrlo brzo jer FinsKa ispunjava većinu kriterija ove alijanse”, navodi CNN.

Ukoliko sve bude prema planu, ulazak Finske u NATO bi prema pisanju CNN-a osim što bi promijenio struktura alijanse, mogao imati i ogromne posljedice po Rusiju.

“Uprkos relativno malom broju stanovnika, Finska je ozbiljna vojna sila koja je decenijama nezvanično povezana sa Zapadom. Njena vojska decenijama koristi opremu Sjedinjenih Američkih Država što znači da bi se mogla pridružiti misijama NATO-a ako to odluči”, stoji u analizi.

Ideologija preživljavanja

Iako Finska u teoriji ispunjava gotovo sve uslove za ulazak u NATO, mnogi vjeruju kako je jedini razlog zašto Finska do sada nije ušla u ovu organizaciju pragmatizam.

“Finska sigurnost je uvijek bila zasnovana na dva koncepta. Prvi je geografija i historija, drugi je idealizam i realizam. U idealnom svijetu želimo da sarađujemo s Rusijom koja je naš geografski susjed. Isto tako, znamo da je najveća prijetnja našoj sigurnosti upravo Rusija. Vremenom, realnost koju je Rusija spremna da stvori, a koja uključuje i veći haos postaje sve jasnija. Zbog toga, ulazak u NATO također postaje pragmatična opcija”, rekao je bivši premijer Finske Alexander Stubb.

Kao jedan od razloga koji bi mogao presuditi za ulazak Finske u NATO jeste i mentalitet finskog naroda koji je uvijek u fokusu imao preživljavanje.

“Zadana ideologija Finske bila je preživljavanje. U proteklih 100 godina postali smo jaka i suverena zemlja s visokim životnim standardom. Zbog toga je veoma bitno da naš način života opstane bilo da se to uradi pragmatičnom diplomatijom ili zauzimanjem tvrđeg stava protiv naše najveće prijetnje”, rekao je istraživač globalne sigurnosti na Finskom institutu međunarodnih odnosa Charly Salonius-Pasternak.

Osim što bi NATO postao jači za vojno disciplinovanu državu, za Putina bi ulazak Finske u ovu vojnu organizaciju značio i veliki udarac u drugim sferama.

“Simbolično, to bi značilo i dalje ujedinjenje anti-Putinove koalicije koja je nastala zbog ruske invazije na Ukrajinu. Zemlje koje su nekada bile neutralne sada finansiraju i pomažu ukrajinsku vojsku. To bi također značilo i širenje utjecaja NATO-a na sjeveru Evrope pa sve do Arktika, područja koje postaje sve važnije u geopolitičkom smislu zbog resursa”, navodi se.

Kako bi mogla reagovati Rusija?

Ukoliko Finska zaista podnese zahtjev za članstvo u NATO savez, mnogi su izrazili zabrinutost oko eventualnog odgovora Kremlja na aktivnosti ove države.

U razgovoru za CNN, nekadašnji pomoćnik načelnika finske obavještajne službe Martti Kari izjavio je kako je Rusija već počela kampanju dezinformacija protiv Finske.

“Glavna je tema da je Finska nacistička zemlja jer smo se borili protiv Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu zajedno s nacističkom Njemačkom”, rekao je Kari.

Također, ovaj zvaničnik predviđa kako bi Rusija kao odgovor na aktivnosti Finske mogla narušiti zračni prostor države pa čak i poremetiti aktivnosti na moru.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker