Evropa se sprema za zime bez ruskog gasa, usvojen novi plan za smanjenje energetske ovisnosti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Evropska unija je iznijela nove planove za uklanjanje svoje ovisnosti o ruskoj energetici pa su tako dogovorili smanjen uvoz gasa iz Rusije za dvije trećine i postepeno ukidanje sveukupne potrebe za ruskom naftom i gasom “znatno prije 2030.”.

Ruska invazija na Ukrajinu je promijenila mnoge ekonomske tokove u svijetu, ubrzala je neke procese, dovela do mnogih poskupljenja, te pokazala Evropi koliko joj je potrebna veća nezavisnost od ruske energije.

Evropska unija je u saopćenju za medije najavila da planira što prije eliminisati svoju ovisnost o ruskom gasu. Jedan od načina koji su naveli je diverzifikacija opskrbe gasom, što bi se postiglo povećanjem uvoza LNG-a i cjevovoda od neruskih dobavljača.

Plan je i brže smanjenje upotrebe fosilnih goriva u evropskim domovima, zgradama, industriji i elektroenergetskom sistemu, povećanjem energetske učinkovitosti, povećanjem obnovljivih izvora i elektrifikacije te rješavanjem uskih grla u infrastrukturi.

“Moramo postati neovisni od ruske nafte, uglja i gasa. Jednostavno se ne možemo osloniti na dobavljača koji nam izričito prijeti. Moramo djelovati sada kako bismo ublažili utjecaj rastućih cijena energije, diverzificirali opskrbu gasom za sljedeću zimu i ubrzali tranziciju prema čistoj energiji”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, a prenosi CNN.

Evropska unija inače zavisi oko 40 posto od ruskog prirodnog gasa, a isporučuju im i oko 27 posto nafte svake godine, tako da bi nagli prekid isporuke doveo do ekonomskih i tržišnih komplikacija.

EU je također najavila i niz mjera za suzbijanje rastućih cijena energije s kojima se blok suočava već nekoliko mjeseci, a koji su sada pogoršani zabrinutošću zbog poremećaja u opskrbi, uključujući potencijalna privremena ograničenja cijena i kratkoročnu državnu pomoć kompanija pogođenim visokim cijenama energije.

Navodi se da EU trenutno ima dovoljne količine gasa za ostatak zime, međutim dogovoreno je da do 1. oktobra popune sva skladišta do najmanje 90 posto.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker