Erdogan: Turska je dala pravo glasa ženama prije mnogih evropskih zemalja

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U povodu 87 godina otkako su žene u Turskoj stekle pravo glasa i pravo da budu birane, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je kako su 2002. godine u turskom parlamentu bile svega 24 žene, dok danas od 600 mjesta u parlamentu 104…

Istanbul

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas kako je Turska dala pravo glasa ženama prije mnogih evropskih zemalja, te kako to najbolje održava stav turske nacije prema ženama, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je objavio videoporuku u povodu 87 godina otkako su žene u Turskoj stekle pravo glasa i pravo da budu birane.

“Turska je prije mnogih evropskih zemalja dala pravo glasa i izbora našim ženama koje su ispisale ep u Ratu za nezavisnost”, poručio je Erdogan, te dodao:

“Činjenica da su naše žene mnogo ranije imale pravo glasa nego u Evropi važan je pokazatelj koji odražava stav naše nacije prema ženama.”

Naglasio je i kako, nažalost, ovu viziju Gazi Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske, nije održao mentalitet tutorstva koji je došao nakon njega.

“Oni koji su žene dijelili po odijevanju, sprječavali su ih da ostvare svoja ustavna prava, posebno pravo da budu birane”, dodao je Erdogan.

Naglasio je da iako su naše žene u Turskoj stekle pravo glasa i pravo da budu birane još 1934. godine, one su počele slobodno koristiti svoja prava dolaskom na vlast Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Erdogan je podsjetio kako gotovo 60 godina nakon smrti Mustafe Kemala Ataturka zastupljenost žena u parlamentu nikada nije premašila četiri posto.

“Ova teška slika, koja ne odgovara našoj zemlji, našem narodu i slavnoj borbi naših žena u Ratu za nezavisnost, promijenila se tek 2002. godine kada je AK ​​Parti došla na vlast”, poručio je Erodgan.

Rekao je kako je na općim izborima 2002. godine broj zastupnica u turskom parlamentu bio svega 24, odnosno 4,4 posto. Kroz izborne procese nakon toga broj žena u parlamentu je konstantno rastao, a na posljednjim izborima 24. juna 2018. od ukupno 600 mjesta u turskom parlamentu, 104 su pripala ženama.

“Dok neki vrebaju priliku da iskorištavaju ime žene, mi radimo na tome da naše žene ostvare svoja prava i slobode, bez ikakve diskriminacije. Nadamo se da ćemo i u narednom periodu nastaviti iznalaziti rješenja za probleme naših žena, posebno kada je riječ o pitanju nasilja nad ženama”, zaključio je Erdogan. (AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker