Erdogan preti Amerikancima: Vi ne znate s kim imate posla!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da Turska, uprkos stavu SAD, neće odbaciti ruski raketni sistem S-400.

ikuziftziztgiu

{module Oglas 1 – 2020}

– SAD ne shvataju sa kim imaju posla. Vi ste rekli da mi vratimo S-400 nazad u Rusiju. Ali mi nismo plemenska država, mi smo Turska – rekao je Erdogan.

On je dodao da SAD mogu da koriste sankcije kakve god žele.

– Kakve god sankcije da budu, ne odlažite njihovo izricanje – naglasio je Erdogan.

On je podsetio da je Turska dala novac za američku petu generaciju borbenih aviona F-35, ali SAD do sada nisu isporučile nijedan.

Erdogan je potvrdio u petak da su probna lansiranja sistema S-400 izvršena tokom vežbi 16. oktobra. On je rekao da Turska planira sa lansiranjem, uprkos stavu SAD.

Čak i pre Erdoganove izjave, američki Stejt department rekao je da su akcije Turske u suprotnosti sa njenim obavezama unutar NATO-a.

{module Oglas 0 – 2020}

Tursko Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe američke strane.

Rusija je u septembru 2017. godine potpisala ugovor sa Turskom o nabavci raketnih sistema S-400 u vrednosti od 2,5 milijarde dolara.

Prva serija po ovom ugovoru isporučena je Ankari vazdušnim prevozom u julu 2019. Ovim ugovorom, takođe, predviđen je delimični prenos proizvodne tehnologije na tursku stranu.

Turska je prva država članica NATO-a koja je od Rusije kupila takve raketne sisteme PVO. Odluka Turske da nabavi raketne sisteme zemlja-vazduh S-400 ruske proizvodnje izazvala je negativnu reakciju SAD i NATO-a u celini, pri čemu Vašington nikada nije prestao da pritiska Tursku da odustane od svojih planova.
Kako Turska nije popustila pod pritiskom, Vašington je Ankaru isključio iz američkog programa razvoja borbenih aviona pete generacije F-35, prenosi Mondo.

A o Emanuelu Makronu…

Erdogan je ranije danas izrazio sumnju u mentalno zdravlje Emanuela Makrona, dan pošto je izneo sličan stav o francuskom predsedniku, što je izazvalo burnu reakciju Pariza koji je pozvao svog ambasadora u Ankari na konsultacije.

Erdogan je danas tokom jednog televizijskog obraćanja rekao da je francuski predsednik „danonoćno opsednut njime“.

„On (Makron) je slučaj i zaista treba da bude podvrgnut ispitivanjima (o mentalnom zdravlju)“, rekao je predsednik Turske.

{module Oglas 2 – 2020}

Erdogan je nedavno ocenio kao provokaciju izjavu Makrona o „islamističkom separatizmu“ i potrebi da Francuska „strukturira islam“ pošto vlasti u Parizu pripremaju zakon o tom pitanju.

Turski predsednik je potom u subotu tokom jednog televizijskog obraćanja osudio Makronov stav prema muslimanima.

„Sve što možemo reći o šefu države koji se na ovaj način odnosi prema milionima članova različitih verskih zajednica jeste – prvo idite na preglede mentalnog zdravlja“, rekao je Erdogan i dodao da je Makronu potrebno lečenje.

Francuski predsednik je prošle nedelje na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Paty rekao da će zemlja „nastaviti da brani karikature“. Patija je ubio islamista jer je nastavnik na času o slobodi izražavanja đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Francuska je kao reakciju na izjavu Erdogana u subotu, koja je ocenjena kao „neprihvatljiva“, pozvala svog ambasadora u Ankari na konsultacije, a to se dešava prvi put od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker