Erdogan poručio Švedskoj: Ako ne poštujete religiju Turske ili muslimana, nećete dobiti našu podršku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je danas poručio Švedskoj da ne može očekivati da Turska odobri njeno članstvo u NATO-u nakon što je dozvolila spaljivanje Kur’ana tokom protesta ispred Ambasade Turske u Štokholmu.

Osudio je spaljivanje Kur’ana – čin političara krajnje desničarske stranke u Švedskoj Tvrda linija (Stram Kurs) Rasmusa Paludana na protestima održanim 21. januara.

“Ako ne poštujete religiju Turske ili muslimana, nikada neće dobiti nikakvu podršku od nas”, izjavio je Erdogan.

Prisutne na protestima je nazvao simpatizerima terorista i islamofobima. Ponovo je kritikovao Švedsku zbog toga što je odobrila i proteste Kurdske radničke stranke (PKK) koja se u Turskoj smatra terorističkom. Kako je kazao, Švedska im je dopustila da divljaju, prenosi list Daily Sabah.

Turska je uoči spomenutih protesta otkazala posjetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona, a od koje se očekivalo da će se njome doprinijeti rješavanju problema koji se odnose na švedsko nastojanje da postane članica NATO-a. Ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Billstrom je spaljivanje Kur’ana nazvao užasnim činom. U Turskoj su tokom vikenda bili veliki protesti protiv spaljivanja Kur’ana.

Švedska i Finska su nedugo nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu podnijeli zahtjev za članstvo u NATO-u. Međutim, njihovo članstvo blokira Turska, tražeći od njih da joj isporuče one koje smatra teroristima, među kojima su uglavnom Kurdi. (Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker