ERDOGAN HVALI PUTINA: Posle nedavnih komplimenata na račun turskog predsednika, ni on nije ostao dužan svom ruskom kolegi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

PREDSEDNIK Turske Tajip Erdogan nije ostao dužan Putinu i revanširao mu se lepim rečima. Posle molitve u džamiji u petak Erdogan je kazao turskim novinarima da smatra Putina poštenim čovekom koji drži svoju reč. Erdogan tvrdi da je kao takvog upoznao Putina.  

gjzntzjtz

{module Oglas 1 – 2020}

Na poslednjoj godišnjoj konferenciji za novinare održanoj 17. decembra Putin je takođe hvalio Erdogana kao čoveka od reči i istakao da on ide do kraja ako je nešto u interesu njegove države.

Putina su novinari bili pitali ko mu je od stranih državnika prijatan, a ko nije, na šta je predsednik Rusije odgovorio da za njega nema prijatnih i neprijatnih lidera država jer su to obrazovani ljudi koji vode račune o interesima svojih država, ali isto to i radi i on. Ipak, Putin je izdvojio dva lidera – Kine i Turske. Sa kineskim predsednikom ima dobre poslovne odnose i među njima postoji međusobno poverenje.

Za Erdogana je Putin kazao da ceni što on drži svoju reč mada se njihovi pogledi o određenim pitanjima razlikuju. Osim toga Putin je rekao da Erdogan ne vrti repom. Ako Erdogan smatra da je nešto korisno za njegovu državu on ide do kraja, istakao je Putin. Iako nije spominjao ime zemlje od koje dolaze pritisci na Erdogana jasno je da se Putinova aluzija odnosila na Vašington koji se jako protivio da Turska kupi ruske sisteme S-400.

{module Oglas 0 – 2020}

Erdogan je i nedavno hvalio Putina kad je ruski lider uspeo da nagovori lidere Azerbejdžana i Jermenije da prestanu da ratuju u Nagornom Karabahu. Ta aluzija se odnosila na pritiske koje je na njega pravio i pravi Vašington.

Za razliku od Putina veliki broj ruskih političara, politikologa i novinara o Erdoganu nema visoko mišljenje jer ga smatraju političkim megalomanom koji nastoji da širi svoj uticaj na muslimanske države gde je nekada bilo tursko carstvo. Osim toga u Erdoganovu iskrenost ne veruju i zato što bez obzira što je znao da Putina zove “prijateljem i bratom” on direktno radi protiv Rusije. Erdogan ne samo što nije priznao Krim kao rusku teritoriju nego naoružava ukrajinsku vojsku za eventualni rat protiv protiv Rusije.

Turska je prodala Kijevu svoje bespilotne letilice “bajraktar” i dogovara se o zajedničkoj proizvodnji jer Ukrajina ima fabriku motora za letilice “Motor-Sič”. Erdogan i njegovi saradnici se dogovaraju sa rukovodstvom u Kijevu da zajednički organizuju i drugu proizvodnju vojne tehnike.

Zbog toga mnogi u Rusiji smatraju da iskrenog prijateljstva i poverenja sa Erdoganom ne može biti, ali se zbog obostranih interesa mora voditi “fleksibilna politika”. Erdogan je dobio od Rusije povoljne kredite za pravljenje atomske centrale a “Gasprom” je kreditirao gasovod “Turski tok”. Budućnost tog gasovoda može da se dovede u pitanje ako Turska zaista uspe da realizuje svoje planove oko nove bušotine u Crnom moru. Erdogan tvrdi da bi ta bušotina mogla da zadovolji sve turske potrebe. Paralelno sa time Turska otvara gasne terminale u koje se dovozi tečni gas iz Katara i još nekih drugih zemalja.

Što se tiče Putinove tvrdnje da se u nekim pitanjima Rusija i Turska bitno razlikuju nije tajna da je jedan od velikih problema i to što bitno drugačije gledaju na rešavanje problema u Siriji i Libiji. (Novosti)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex