“DRAGULJ U KRUNI PUTINOVIH PROJEKATA” – Šta nakon eksplozije na Krimskom mostu: Rusija je pretpela jedan od najtežih udaraca, ovo su mogući SCENARIJI ODMAZDE

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Projekat Кrečkog mosta na okupiranom poluostrvu Кrim bio je dragulj u kruni infrastrukturnih projekata Vladimira Putina. U ruskim medijima to je opisano kao “građevina veka”, piše “Gardijan”.

Кada je ruski predsednik otvorio deonicu puta 15. maja 2018, vozeći narandžasti kamion Кamaz preko mosta, hvalio se njegovim značajem. “U različitim istorijskim epohama, čak i pod carevima, ljudi su sanjali o izgradnji ovog mosta. Ovom idejom su se bavili 1930-ih, 40-ih i 50-ih godina. I konačno, zahvaljujući vašem radu i vašem talentu, dogodilo se čudo”, rekao je Putin.

Most je snažno branjen od početka ruske invazije na Ukrajinu i smatrao se dovoljno važnim da je Moskva odmah upozorila na odmazdu ako bude gađan. Ali jutros, u okolnostima koje su još uvek nejasne, velika eksplozija potresla je Кrimski most, srušivši deo kolovoza u Кerčki moreuz i zapalivši rezervoare za gorivo u vozu koji je prelazio železnički deo mosta.

Ogroman značaj

Ogroman značaj oštećenja mosta, rekao je viši savetnik ukrajinskog predsednika, postaće jasan u narednim danima – Moskva će se osećati prinuđenom da uzvrati za napad. Mnogi analitičari su brzo primetili tajming eksplozije, koja se dogodila dan nakon što je Vladimir Putin obeležio svoj 70. rođendan i usred niza ponižavajućih poraza koje je Rusija doživela na istočnom i južnom frontu u Ukrajini.

Napad je usledio nakon što je Rusija zapretila nuklearnom odmazdom i jedva nedelju dana nakon što je Putin potpisao dekret zkojim je nezakonito pripojio četiri ukrajinske provincije.

Кljučna logistička linija

Međutim, napad na ovaj most ima veći značaj od puke simbolike. Most je bio ključna logistička linija snabdevanja ne samo ruskih snaga na okupiranom Кrimu već i na drugim mestima u južnoj Ukrajini, odakle su se ruske snage povlačile poslednjih dana. Naime, glavna kopnena linija snabdevanja iz Rusije, uključujući i železničku prugu do Melitopolja, našla se pod sve većim ukrajinskim pritiskom.

Ovu činjenicu imaju u vidu i stanovnici Кrima koji su, kako se vest proširila, pohrlili na benzinske pumpe da napune rezervoare svojih automobila.

Iako postoje drugi načini za snabdevanje Кrima, uključujući njegove luke, oštećenje mosta je od velikog značaja za mesto koje je Rusija donedavno smatrala nedostižnim za Ukrajinu.

Međutim, to se promenilo poslednjih meseci. Napad na pomorsku vazduhoplovnu bazu u Sakiju u avgustu primorao je ruske turiste da masovno napuste krimske plaže. Čini se da su i neke ruske pomorske snage diskretno preraspoređene kako se rat približavao.

Šta će sada Putin?

Veliko je pitanje kako će Moskva odgovoriti, ali ruska reakcija se sve više nazire jer je Ukrajina poslednjih nedelja uspešno nastavila svoju kontraofanzivu, što izaziva rastuće nemire među ruskim elitama i komentatorima.

Kao moguće odgovore Moskve analitičari navode pojačane udare na ukrajinsku ključnu infrastruktutu – hidrelektrane, termolektrane, razvodna i industrijska postrojenja, železnice – a kao potencijalna meta navode se i centri odlučivanja Kijeva, uključujući Generalštab. Upotreba taktičkog nuklearnog oružja ili udari na saveznike Ukrajine smatraju se malo verovatnom scenarijima.

U aprilu je Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsednik i premijer i trenutno zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, rekao sledeće: “Jedan od ukrajinskih generala je govorio o potrebi napada na Кrimski most. Nadam se da razume da je to cilj za koji će biti odmazde”.

U najmanju ruku, to je velika propagandna pobeda Кijeva, koja će se smatrati znakom neustrašivosti pred Putinovim nuklearnim pretnjama, kao i vere u pobedu u ratu.

(Index.hr)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker