Detalji sporazuma Turske, Finske i Švedske: Šta je potpisano na NATO samitu u Madridu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon što su Turska, Finska i Švedska postigle dogovor kojim je odblokiran NATO put skandinavskih zemalja, objavljeni su i detalji sporazuma koji je potpisan danas u Madridu.

Predstavnici Turske, Švedske i Finske, kao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održali su danas u okvir NATO samita u Madridu četverosatni sastanak na kojem je postignut konačni dogovor o pitanjima koja se tiču ulaska Finske i Švedske u NATO, ali i o pitanjima koja su opterećavala Tursku i zbog kojih je ova država blokirala NATO put skandinavskih zemalja.

Nakon sastanka, Stoltenberg je pojasnio kako su Finska i Švedska pristale na deportaciju pripadnika kurdskih organizacija PKK i YPG koji su smješteni u ovim zemljama, a koje Turska smatra terorističkim organizacijama.

“Deportacije će se sprovoditi u skladu sa zakonodavstvom zemalja, ali i u skladu s evropskim sporazumima”, rekao je Stoltenberg.

Povodom potpisivanja sporazuma oglasili su se iz kabineta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana te su naglasili kako je Turska nakon ovog sastanka dobila što je i htjela.

Također, objavljeni su detalji u kojima se navodi kako su se Švedska i Finska obavezale da će promijeniti svoje nacionalno zakonodavstvo u vezi s borbom protiv terorizma i odbrambenom industrijom, tačnije izvozom oružja.

U dokumentu se, prema tvrdnjama Turske, ističe kako će Švedska i Finska ukloniti prepreke koje se tiču izvoza oružja u Turska te da će povećati saradnju u odbrambenoj industriji s ovom državom.

Prema saopćenju za javnost, iz Ankare navode kako su se Švedska i Finska također obavezale da neće podržavati pripadnike pokreta FETO, kao ni pripadnike organizacija PKK i YPG koje djeluju u Turskoj odnosno Siriji.

Nakon sastanka oglasio se i finski predsjednik Sauli Niinisto koji nije govorio o detaljima sporazuma te je naglasio kako će se Švedska i Finska oglasiti zajedničkim saopćenjem. Ipak, prvi čovjek Finske je poručio kako će, kada je riječ o deportaciji određeni osoba, Finska i dalje primjenjivati vlastita pravila o ekstradiciji.

Povodom potpisivanja sporazuma oglasila se i švedska premijerka Magdalena Andersson koja je izjavila kako su pregovori bili dugi.

“Pregovori su bili veoma dugi i teško je znati šta je Tursku natjeralo da prihvati sporazum. Međutim, ovo se može ocijeniti kao dobar sporazum”, poručila je premijerka Švedske.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker