Čeličana Azovstal posljednje je utočište branilaca Mariupolja, predaja bi značila sigurnu smrt

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Željezara i čeličana Azovstal, jedna od najvećih europskih metalurških tvornica, postala je prikladno apokaliptičko utočište za ukrajinske snage koje su brojčano nadjačane i opkoljene sedam sedmica nakon početka ruske invazije Ukrajine, piše Reuters.

Na istoku južne luke razorene sedmicama granatiranja, fabrika se nalazi u industrijskoj zoni koja gleda na Azovsko more i pokriva više od 11 kvadratnih kilometara, sa bezbroj zgrada, visokih peći i željezničkih pruga .

“Fabrika Azovstal je ogroman prostor sa toliko zgrada u kojima Rusi nemogu da pronađu ukrajinske snage”, rekao je Oleh Ždanov, vojni analitičar sa sjedištem u Kijevu.

“Zato su Rusi počeli da pričaju o mogućnosti hemijskog napada, to je jedini način da ih istjeraju”, dodao je Ždanov.

Ukrajina je saopćila da provjerava neprovjerene informacije da je Rusija možda koristila hemijsko oružje u Mariupolju. Separatisti koje podržava Rusija negirali su takve navode.

Kao i druge gradske čeličane u Mariupolju, Azovstal je u vlasništvu Metinvesta, grupe koju kontroliše milijarder Rinat Ahmetov, najbogatiji čovjek Ukrajine.

Zamjenik komandanta ruskih separatista rekao je u ponedjeljak na ruskoj državnoj televiziji da je Moskva zauzela 80 posto luke, ali da je otpor nastavljen i da su sve ukrajinske snage pokušale “izaći prema fabrici Azovstal”. Fabriku je opisao kao “tvrđavu u gradu”.

Branioci grada uključuju ukrajinske marince, motorizovane brigade, brigadu Nacionalne garde i puk Azov, miliciju koju su stvorili krajnje desničarski nacionalisti koja je kasnije uključena u Nacionalnu gardu.

Upravo je puk Azov, čije je uništenje među ratnim ciljevima Moskve, istaknuto povezan sa Azovstalom, a jedan od njegovih osnivača, Andriy Biletskiy, također ga je nazvao “tvrđavom Azov”.

“Azov je zaista na teritoriji Azovstala. To su ogromne teritorije sa radionicama koje se ne mogu uništiti iz vazduha, zbog čega Rusi koriste teške bombe”, rekao je vojni analitičar Sergij Zgurec.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u srijedu da se više od 1.000 vojnika ukrajinske 36. brigade marinaca, uključujući 162 oficira, predalo u Mariupolju, iako Ukrajina to nije potvrdila. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič kasnije je rekao da su pripadnici 36. brigade marinaca uspjeli da se probiju u “veoma rizičnom manevru” kako bi se pridružili puku Azov.

“36. brigada je izbjegla da bude uništenaq i sada ima ozbiljne dodatne mogućnosti, u suštini dobijajući drugu šansu”, rekao je on.

Nedostatak mobilnog prijema i interneta u gradu znači da su informacije oskudne. Ukrajina drži strogu kontrolu nad stvarima kao što je broj vojnika koji bi mogli ugroziti njihovu odbranu.

Biletskij iz Azova rekao je 20. marta za ukrajinski sajt NV da Ukrajina ima ukupno 3.000 boraca koji brane grad protiv otprilike 14.000 Rusa.

Predaja znači smrt

Privatna američka satelitska kompanija Maxar uspjela je u utorak da zaviri u odlučne bitke snimljene iz svemira.

“Dim i vatra su primijećeni iz brojnih zgrada u zapadnom i istočnom dijelu grada, kao i u blizini tvornice željeza i čelika Azovstal – mjesta trenutnih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga”, navodi se.

Bezbjednosni izvor u EU rekao je Reutersu da je teško reći koliko dugo Ukrajinci mogu izdržati, a također je teško Rusiji da okupira cijeli grad zbog industrijskih kompleksa. “Ispod čeličane postoje sistemi podzemnih tunela.”

“Mariupolj je veoma važan Putinu jer nakon pobede tamo (i predaje Azovskih trupa) može da tvrdi da je proces ‘denacifikacije’ uspešan”, dodao je izvor.

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja rekao je u srijedu da Rusija planira slaviti pobjedu u tom gradu 9. maja, na dan kada Moskva obilježava pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu godišnjom paradom na Crvenom trgu.

Ždanov, vojni analitičar, rekao je da vidi male šanse da ukrajinske snage spolja probiju rusku opsadu.

“Koliko zaliha imaju branioci i koliko mogu da se izdrže, može se samo nagađati. Ali nemaju drugog izlaza. Opkoljeni su sa svih strana, moraju stajati do kraja. Ako pokleknu, neće biti pošteđeni”, rekao je.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker