Cavusoglu: Armenija će platiti cijenu ako prekrši potpisani sporazum o Nagorno-Karabahu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Armenske snage trebaju se mirno i u skladu s dogovorom povući s okupirane teritorije ili će herojska azerbejdžanska vojska osloboditi i ta područja, kazao je Cavusoglu

thumbs b c ee4325a477a1b5fe74dd4bb0b646d129

{module Oglas 1 – 2020}

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da će Armenija platiti cijenu ako prekrši novopotpisani mirovni sporazum za-Nagorno Karabah, javlja Anadolu Agency (AA).

“Armenske snage trebaju se mirno i u skladu s dogovorom povući s okupirane teritorije ili će herojska azerbejdžanska vojska osloboditi ta područja, baš kao što je činila dosad. Nema drugog izbora”, kazao je Cavusoglu u obraćanju novinarima u Bakuu.

Ističući kako Azerbejdžan ne želi proljevati krv i kako je pokazao veliko strpljenje za mirno rješavanje konflikta, Cavusoglu je kazao da je sada sve u rukama Armenije koja se treba opredijeliti da li želi mirno rješenje ili krvoproliće.

{module Oglas 0 – 2020}

Šef turske diplomacije je o formiranju mirovnog centra za monitoring primirja u Nagorn- Karabahu kazao da će Turska imati identičnu ulogu kao i Rusija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je saopćio da su Turska i Rusija potpisale memorandum o formiranju zajedničkog mirovnog centra za monitoring primirja u Nagorno-Karabahu.

“Konflikt može biti riješen isključivo tako što će Armenija predati Azerbejdžanu sve okupirane teritorije“, kazao je Cavusoglu i dodao da će pitanje statusa Karabaha biti rješavano i u narednom periodu.

On je također kazao da je jedini cilj mirovnog sporazuma da se Azerbejdžanu vrati njegova suverena teritorija.

“Herojska azerbejdžanska vojska je dosad učinila što je trebala na terenu, a sada je red da se radom u diplomaciji vrati okupirana teritorija”, kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu je također kazao da Francuska, kao jedna od vodećih članica OSCE-ove Minsk grupe, nema objektivan i nepristrasan stav o Nagorno-Karabahu, iako je ta grupa skoro tri decenije imala zadaću da pronađe mirno rješenje konflikta u toj regiji.

“Minsk trio treba naučiti lekciju iz ovog procesa, posebno Francuska koja daje pristrasne izjave i nakon što je potpisano primirje”, poručio je Cavusoglu.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi nekoliko gradova i više od 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su u noći sa ponedjeljka na utorak postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predviđa povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je u obraćanju naciji kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Armenije, čiji premijer Nikol Pashinyan je pak kazao da je potpisivanje tog sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.

{module Oglas 2 – 2020}

U Azerbejdžanu su građani izašli na ulice i proslavili sporazum, dok su u Armeniji građani izašli da protestiraju zbog potpisanog dokumenta.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah i sedam susjednih regija koje su međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana i čine petinu ukupne teritorije te zemlje.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i još sedam okupiranih azerbejdžanskih regija.

(AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker