Britanski vojnik preživio u Ukrajini iako su ga Rusi izrešetali: Sad ga zovu Rambo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Šaref Amin je rekao da je otišao u Ukrajinu skoro čim je izbio rat u februaru i da je prvobitno pružio humanitarnu pomoć. Kako su se borbe zahuktale, počeo je da koristi vještine koje je naučio u britanskoj vojsci za obuku Ukrajinaca, prije nego što se konačno i sam prijavio kao vojnik.

Veteran britanske vojske Šaref Amin (40), koji je otišao da se bori za Ukrajinu, preživio je teške povrede. Amin je služio devet godina u britanskom 1. bataljonu “The Rifles” i dva puta je otišao u Avganistan. Sada, prije otprilike dvije sedmice, ranjen je dok je bio na izviđačkoj misiji duboko iza neprijateljskih linija. Njegovu jedinicu su primetili Rusi, pucali na nju, a zatim granatirali.

Amin, kojeg su drugovi prozvali “Rambo”, zadobio je rane od metaka, ubode u oba plućna krila, a geleri su mu se zabili u sva četiri uda. Uprkos strašnim povredama, Amina su spasili njegovi drugovi. Iako ljekari to nisu očekivali, počeo je hodati. Međutim, izgubio je većinu osjećaja u desnoj ruci i stopalu, navodi Daily Mail. Prijatelji sada prikupljaju sredstva kako bi Amina, porijeklom iz Bristola, vratili u Veliku Britaniju sa svojom ukrajinskom zaručnicom Helen Vitvickaya (33) i njenim 10-godišnjim sinom Platonom.

Govoreći iz bolnice, Amin je rekao da je otišao u Ukrajinu skoro čim je izbio rat u februaru i prvobitno je pružio humanitarnu pomoć. Kako su se borbe zahuktale, počeo je da koristi vještine koje je naučio u britanskoj vojsci za obuku Ukrajinaca, prije nego što se konačno i sam prijavio kao vojnik.

Tokom ruskog napada, sakrio se kod druga zvanog “Profesor”. Tokom granatiranja, profesor je poginuo, a Amin je svom saborcu Olehu Šumovu, zvanom “Šam”, vikao da je još živ i da mu treba pomoć. Opisao je kako je Sham, uprkos tome što je još uvijek bio pod vatrom, iskočio iz vlastitog rova ​​i odvukao profesorovo tijelo. – Ne znam kako sam imao snage da se izvučem iz tog jarka, ali jesam – rekao je Amin kome je desna ruka u tom trenutku visila o zglobu, a u nogu mu je bio zabijen geler veličine konzerve. Iako to tada nije znao, geleri su mu ušli ispod oklopa i u leđa, probovši oba pluća. Komandir ga je odvukao u zaklon i rekao: “Ne brini, ne znam kako, ali ja ću te izvući odavde”.

Amin mu je rekao da ga mora skinuti sa stijena, a on je odgovorio da nije ležao na kamenju, već ga geleri zabijaju u leđa. Amin i Shama su ubrzo spašeni oklopnim vozilima. Vozili su ih 20 minuta do ambulante i dalje u bolnicu. Tri komada gelera uklonjena su iz njegovog tijela i još se nalaze u staklenoj posudi pored njegovog kreveta. Prisjetio se kako su ljekari stajali nad njim i šaputali da neće izdržati. Šaref Amin, koji je od tada dobio ukrajinsku medalju za hrabrost, rekao je: “Ne kajem se. Nisam mogao sjediti po strani.”

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker