Blumberg: Rusiju sati dijele od bankrota zbog sankcija Zapada

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rusiju “dele sati” od tehničkog bankrota zbog sankcija koje joj je nametnuo Zapad, jer u nedelju ističe grejs period za plaćanje oko 100 miliona dolara spoljnog duga, objavio je Blumberg.

Američka agencija navodi da Rusija neće zvanično saopštiti da nije u mogućnosti da plati obaveze, ali ako investitori do 27. juna ne dobiju svoj novac, u skladu sa dogovorenim uslovima, „zvanično će biti registrovana činjenica nemogućnosti otplaćivanja dugovanja“, prenosi Tass.

Blumberg piše da će se Rusija prvi put od 1918. godine naći u situaciji da ne može da isplaćuje dugovanja, ali ukazuje da se tržište sada „suočava sa jedinstvenom situacijom da dužnik ima i volju i sredstva da plati svoje obaveze, ali to ne može da uradi“.

 

Do toga dolazi zato što Sjedinjene Američke Države prošlog meseca Rusiji nisu obnovili licencu za servisiranje spoljnih dugova.

Rusko Ministarstvo finansija je pre nekoliko dana saopštilo da će, uprkos odluci SAD, nastaviti da ispunjava obaveze prema stranim poveriocima tako što će plaćati u rubljama.

Ministar finansija Anton Siluanov je rekao da je moguće da će se pronaći način za proglašenje tehničkog bankrota Rusije, ali je istakao da to neće uticati na ekonomiju u zemlji.

Autor:Fonet

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker