Blizu 3.500 Palestinaca ubijeno tokom vladavine Netanyahua s kojim su se UAE i Bahrein pomirili

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Netanyahu je poznat po radikalnim desničarskim stavovima i slovi za glavnog arhitektu napada i pritisaka koje Izrael vrši prema Palestini, a u periodu njegove vladavine izraelske snage su izvele dva velika krvava napada na blokiranu Gazu

thumbs b c 658fe9780f64fe716558f1f004d28055

{module Oglas 1 – 2020}

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina su potpisale sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom premijera Benjamina Netanyahua u čijem mandatu su izraelske snage ubile blizu 3.500 i ranile hiljade Palestinaca, uključujući i veliki broj žena i djece, javlja Anadolu Agency (AA).

Netanyahu je poznat po radikalnim desničarskim stavovima i slovi za glavnog arhitektu napada i pritisaka koje Izrael vrši prema Palestini, a u periodu njegove vladavine izraelske snage su izvele dva velika krvava napada na blokiranu Gazu.

Vladu Izraela Netanyahu vodi od 2009. godine, a taj period je za Palestince bio period velikih krvoprolića i košmara.

{module Oglas 0 – 2020}

Prema podacima izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava “B’Tselem”, u periodu Netanyahuove vladavine izraelske snage su na okupiranoj Zapadnoj obali i u blokiranoj Gazi ubile blizu 3.500 Palestinaca. Među ubijenim palestincima je 799 djece i 342 žene.

– Netanyahu je naredio dva velika napada na Gazu –

Najveću cijenu Netanyahuove vladavine u Izraelu platili su Palestinci u blokiranoj enklavi Gazi.

On je 2012. godine izdao naredbu izraelskim snagama za izvođenje operacije “Stup od oblaka“, a dvije godine kasnije i izvođenje operacije “Čvrsta stijena“.

Bili su to napadi u kojima je infrastruktura u Gazi u velikoj mjeri uništena i to se smatraju nekim od najvećih izraelskih napada u toj regiji.

U napadu “Stup od oblaka“ izraelske snage su ubile 167 Palestinaca.

– Neka od najvećih krvoprolića u 2014. godini –

Izraelske snage su 8. jula 2014. godine pokrenule brutalne napade na Gazu i to uz odobrenje premijera Netanyahua.

U izvještaju Ujedinjenih nacija se navodi kako je izraelske vojska tokom tih 50-dnevnih napada na Gazu izvela 6.000 zračnih i skoro 50.000 artiljerijskih napada.

U tim napadima ubijen je 2.251 Palestinac, uključujući i 551 dijete i 299 žena. Ranjeno je više od 11.000 osoba, a više od 1.500 palestinskih mališana je ostalo bez roditelja.

Palestinske vlasti su u izvještajima navele da je u tim izraelskim napadima u potpunosti uništeno 3.329, a u većoj mjeri oštećeno 23.445 objekata. Bez krova nad glavom ostalo je 65.000 Palestinaca.

{module Oglas 2 – 2020}

– Masakr pred očima svjetske javnosti –

Po naredbi premijera Netanyahua, izraelske snage su i 2018. godine izvele novi masakr u Gazi.

Palestinci Gaze su 30. marta 2018. godine pokrenuli mirne proteste pod nazivom “Veliki marš povratka”, a izraelske snage su tokom tih višemjesečnih protesta intervenirale koristeći silu i oružje.

Palestinski protesti održavani su sa zahtjevom okončanja izraelske blokade Gaze i sa zahtjevom da se da pravo povratka prognanim Palestincima, ali Netanyahuova administracija se nije mogla suzdržati od upotrebe sile tokom intervencija.

Izraelska vojska je otvarala vatru na palestinske demonstrante, a sve to su brojne medijske kuće uživo emitirale sa mjesta događaja.

Prema podacima organizacije za zaštitu ljudska prava “El Mezan”, tokom tih napada izraelska vojska je ubila najmanje 215 i ranila nekoliko hiljada Palestinaca.

Među ubijenim je i 47 djece, dvije žene, četiri zdravstvena radnika, dva novinara i devet osoba s invaliditetom.

– Izrael intenzivirao praksu rušenja palestinskih kuća –

Uporedo s masakrima koje su izraelske snage činile, u periodu Netanyahuove vladavine Izrael je intenzivirao i druge vrste pritisaka i obespravljivanja Palestinaca.

To se posebno vidi u okupiranom Istočnom Jerusalemu u kojem izraelske vlasti Palestincima ne dozvoljavaju nikakvu gradnju, a njihove postojeće kuće uništavaju buldožerima pod izgovorom da nemaju potrebne saglasnosti i dozvole.

Prema podacima organizacije B’Tselem, izraelske vlasti su od početka ove godine srušile 30 palestinskih kuća u Istočnom Jerusalemu i primorale još 59 palestinskih porodica da sruše vlastite domove. Tako je bez krova nad glavom ostalo 278 Palestinaca, među kojima je 141 dijete.

Kao da nije dovoljno to što im ruše kuće, izraelske vlasti tim porodicama prinudno naplaćuju i troškove tog rušenja. Ti troškovi su sve veći i palestinske porodice se sve češće odlučuju da same sruše kuću za koju izraelske vlasti izdaju takvu naredbu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker